ПРЕД САМИТ БРДО - БРИОНИ, МИЛАНОВИЋ И ПАХОР ПОРУЧУЈУ: Помоћи ћемо пријатељима са Западног Балкана да уђу у ЕУ

Танјуг

16. 05. 2021. у 20:53

ЗАГРЕБ и Љубљана ту су да помогну пријатељима са Западног Балкана да уђу у Европску унију, јер је то свима у интересу, као што је претпоставка да је и Словенији у интересу улазак Хрватске у Шенгенску зону - рекао је данас на Бледу председник Хрватске Зоран Милановић.

ПРЕД САМИТ БРДО - БРИОНИ, МИЛАНОВИЋ И ПАХОР ПОРУЧУЈУ: Помоћи ћемо пријатељима са Западног Балкана да уђу у ЕУ

Фото: ЕПА

Председавајући Процеса Брдо-Бриони, председници Хрватске Зоран Милановић и Словеније Борут Пахор одржали су на Бледу радни састанак уочи годишњег састанка Процеса Брдо-Бриони, пренела је Хина. Иницијатива Брдо-Бриони у протеклих 10 година показала "да има итекако смисла", рекао је Милановић новинарима пре састанка с колегом Пахором.

- Ту смо да подстакнемо и помогнемо пријатељима и суседима са Западног Балкана, у правилу с простора бивше Југославије плус Албанија, да што пре и што једноставније, уколико је то могуће, уђу у Европску унију јер је то свима у интересу - изјавио је хрватски председник.

Милановић, како наводи Хина, претпоставља да је и Словенији у интересу да Хрватска што пре уђе у Шенгенску зону.

- Све је то део једне широке приче у којој ћемо учинити све што је могуће, пре свега наше владе, дакле извршна власт, али и с наше стране, да наши суседи, што пре постану део заједнице којој ми припадамо - поручио је Милановић.

Председник Хрватске каже да не постоје исти погледи о свим питањима, али да верује да постоје тачке које су спојиве. Пахор је рекао да је после годину и по дана прекида дијалога дошло до нагласка на разликама у погледима, али је додао да је због тога потреба за дијалогом је још већа.

- Видимо Западни Балкан као једну целину, а не само као појединачне државе - рекао је Пахор, а пренела словеначка агенција СТА.

Процес Брдо-Бриони покренуле су Хрватска и Словенија 2013. године како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања стабилизовале прилике на европском југоистоку и створили предуслови за проширење Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)