НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА МУ ПРЕТЕ СМРЋУ: Историчар Иван Класић за "Новости" о језивом писму које је добио

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

12. 05. 2021. у 12:46

"УБИЈ Класића, а не Србина! Убиј Класића издајника! Убиј га онако како су усташе у Јасеновцу убиле више од 700.000 Срба: маљем, забијањем чавла у чело, србосеком или на други начин. Не само Класића него и друге добро познате издајнике који отворено и тајно делују против хрватског народа” писмо је које је на Филозофском факултету где предаје историју добио Хрвоје Класић.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА МУ ПРЕТЕ СМРЋУ: Историчар Иван Класић за Новости о језивом писму које је добио

Фото: Принтсцреен

- Није ово прво, а верујем ни последње које ћу да добијем са сличним садржајем. Свакаква сам добијао, али ово је можда најдегутантије иако је и пре било директних претњи смрћу - каже за ”Новости” професор Класић.

- Оно што ме шокира је ситуација да се неко не боји послати овакво писмо, а зна да због њега може да заврши у затвору.

Класић каже да све то говори и о друштву у којем живимо. Објављујући јавно писмо које завршава усташким покличем За дом Спремни, Класић је желео да покаже са каквим је људима окружен и на што су неки спремни.

- Волео бих да сви у Хрватској схвате да не смемо да нормализујемо овакве ствари и да између говора мржње и вербалног насиља и оног физичкој је танка граница. Посебно ако толеришемо вербално насиље.

Класић каже да се и пре, а и сада обратио полицији и да су били веома љубазни, али ништа нису могли да предузму.

- Писмо је анонимно, можда би се могло неким софистицираним методама путем слине на маркици неког открити, али то није реално. На писму се иначе не види јасан печат поште одакле је стигло у Загреб, а адреса је била написана руком. Не ради се о афекту, већ о писму које је написано са предумишљајем.

Професор Класић изузетно је активан у осуди говора мржње, али и истицања симбола прошлости из тоталитарних режима, пре свега оних из времена НДХ. Недавно је објавио и детаље из писама које су размењивали Алојзије Степинац и папа, а реагује у сваком тренутку када оцени да појединци и групе поклушавају да факсификују историју.

Добитник је и награде ”Светозар Прибичевић”, за унапређење хрватско-српских односа, а блиски је рођак Мике Шпиљка, бившег комунистичког политичара о којем је написао и књигу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)