НОЋНА МОРА ВАЛЕНТИНА ИНЦКА: Амбасадор Русије Калабухов одлучан - дошло време за затварање ОХР

Novosti online

08. 05. 2021. у 19:56

АМБАСАДОР Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да је Руска Федерација принципијелног става да је дошло време за затварање ОХР-а како би народи у БиХ сами одлучивали о својој судбини и да у својим поступцима брани позицију међународног права и Дејтонског споразума, чији је гарант.

НОЋНА МОРА ВАЛЕНТИНА ИНЦКА: Амбасадор Русије Калабухов одлучан - дошло време за затварање ОХР

Фото: Фејс ТВ принтскрин

- Русија жели играти правилно избалансирану улогу. Ако се нарушавају права Бошњака бранићемо њихова права, ако се нарушавају права хрватског народа у БиХ бранићемо њихова права, а, такође, ми ћемо бранити и права српског народа у БиХ - рекао је Калабуков новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ОХР постао кочница на путу узајамног договарања за БиХ и да је високи представник постао вага у балансу снага у БиХ што је анахрони инструмент.

Говорећи о "нон-пејперу", руски дипломата је рекао да је постало врло занимљиво да неки спољни фактори увек мисле у име људи који живе на Балкану, пишу неке папире, предлоге...

- Желим одлучно рећи да Руска Федерација уважава спољнополитичке приоритете БиХ и никако не жели да се меша у те ствари, посебно када је реч о интеграцији у ЕУ. Желимо да приоритет интеграције БиХ у ЕУ не буде препрека за развој односа Руске Федерације и БиХ - навео је Калабухов.

Он је истакао да БиХ мора имати могућности и развоја односа са Руском Федерацијом и са свим другим међународним партнерима који су битни за БиХ, а да је пут БиХ у ЕУ ствар њених конститутивних народа и Европске комисије како ће се то бити.

Говорећи о међународном праву, Калабухов се осврнуо на говор руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова у УН када је навео да се сада појављују две тенденције – једна међународно право, за које се и Русија залаже, а друга тенденција је креирање поретка заснованог на правилима, а што је замена за међународно право.

Он је подсетио да се међународно право заснива на низу таквих правила која су договорена на универзалним платформама и подржавају најширу сагласност.

Калабухов је изјавио да је недопустиво фалсификовање историје и да је истина да је бивши Совјетски Савез имао главну улогу у победи над фашизмом.

- Ми (бивши Совјетски савез у Другом светском рату) изгубили смо 28 милиона људи и нема породице која није изгубила неког од својих најближих и због тога мислимо да је управо једна од најбитнијих улога да пазимо на истину о ономе што се десило - рекао је Калабухов.

Он је додао да ревизија историјских догађаја представља "једну чудну ствар", јер се не може борити против историјске истине.

Калабухов је истакао да је Дан победе велики дан за Русију, али исто тако и за грађане који су живели у бившем Совјетском Савезу.

- Специфичност је у томе да је симболизам овог дана ушао управо у генетски код код свих људи који су живјели у Совјетском Савезу - рекао је Калабухов, додајући да је руски председник Владимир Путин послао поздрав свим руководиоцима држава насталих распадом Совјетског Савеза, укључујући Украјину и Грузију.

Он је навео да је Путин упозорио и на покушаје ревизије историје.

Калабухов је исказао понос што је јуче у Бањалуци откривена биста легендарног команданта Црвене армије у Другом светском рату маршала Георгија Жукова, чиме је на један начин повезана борба грађана бивше Југославије и СССР-а за одбрану живота.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)