ЈЕЦКОВ О ПРОВОКАЦИЈАМА У БОРОВОМ СЕЛУ: Ако мисле да су понизили српску заједницу овим скандирањем, варају се

Новости онлине

03. 05. 2021. у 09:16

САБОРСКА заступница из редова СДСС-а Драгана Јецков у Дневнику Н1 телевизије коментарисала је јучерашњи инцидент на Васкрс где је група од двадесетак младића у пратњи полиције прошла улицама Борова, скандирајући поруке говора мржње, између осталог и "убиј, убиј Србина".

ЈЕЦКОВ О ПРОВОКАЦИЈАМА У БОРОВОМ СЕЛУ: Ако мисле да су понизили српску заједницу овим скандирањем, варају се

Фото: Принтсцреен

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Давора Божиновића, који је у Борову данас рекао да ће полиција у сваком случају који се тиче нарушавања јавног реда и мира подузети све оно што је у њезиној надлежности и казнити починитеља, Драгана Јецков истиче да се овај догађај никако не може окарактеризирати само као ремећење јавног реда и мира.

- То сигурно за мене није било ремећење јавног реда и мира. Чула сам поруке мржње, потицање на насиље и то не може бити само ремећење јавног реда и мира, то би била банализација овог догађаја који је заиста стравичан и који захтева оштрију квалификацију. Око пола 7 јутрос улицама Борова прошла је скупина која је узвикивала “убиј Србина” и певала непримјерене песме с усташким предзнаком које позивају на мржњу и насиље. То не може бити ремећење јавног реда и мира, то је кад се двојица пијанаца потуку испред локалне кафане, но овакво понашање сигурно не може бити само то. Скупина, кажу навијача, али то ће рећи полиција, у пратњи полиције која није имала ротацију, прошетала је неколико улица Борова демонстрирајући тако колико је сад Борово понижено.

Истиче да је задатак полиције осигурати јавни ред и мир, као и поштовање закона. На питање зашто се то одмах није догодило, каже: “Свеукупна атмосфера на истоку је специфична, о томе сам више пута говорила у Сабору и упозоравала, но многи су се оглушили на то. Они који нису способни осигурати провођење закона и осигурати јавни ред и мир, не требају радити тај посао."

Сматра да се потпредсједник Владе Борис Милошевић јасно оградио од догађаја.

- Милошевић се јасно оградио и изразио свој став. О томе како ће се даље ствари развијати, сигурна сам да ће имати што рећи. Најважније је сад да се на православни Ускрс смире узавреле емоције у изборној кампањи и да се сви дозову памети, да се овакве ствари не догађају. Још су две недеље до избора, питам се шта је идући игроказ фолклора. Надам се да грешим, но сигурно из целокупне атмосфере на истоку, која се сервира, сумњам да ће на овоме завршити, иако бих волела да тако буде. Најважније је да су сви они, који су суделовали у овом догађају, најмање криви. Пуно већи кривци су они који су их организовали, који су има дали ветар у леђа да овакве ствари раде."

На питање има ли информацију да је инцидент био организован, Јецков каже да нема: "Кад бих знала, прва бих реаговала. Такве информације очекујем од полиције. Ако мисле да су понизили српску заједницу овим скандирањем на Ускрс 2021, варају се. Српска заједница данас шаље поруке мира и толерацније. Васкрс је за нас најрадоснији хришћански празник и српска заједница с овим покушајем не може бити понижена."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)