ЈЕДНА ДОЗА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОВИД-19: Словенци одлучили да смање количину датих вакцина

Танјуг

21. 04. 2021. у 22:38 >> 22:41

ОСОБЕ које су имале потврђену дијагнозу ковид-19 примиће само једну дозу вакцине против корона вируса шест месеци након што су преболели ову болест, одређено је новим смерницама које је данас издао национални саветодавни комитет за имунизацију у Словенији.

ЈЕДНА ДОЗА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОВИД-19: Словенци одлучили да смање количину датих вакцина

Фото: З. Г.

Упутства су издата центрима за вакцинацију одмах након што је седам других европских земаља одлучило да то учини, рекла је новинарима данас шеф саветодавног тела Бојана Беовић, преноси агенција СТА.

Она је рекла да је одлука мотивисана жељом да се промишљено користи ограничена понуда вакцина, јер још нема довољно доза за све становнике, али и чињеницом да потврђена инфекција даје бар неки степен имунитета.

Беовић је, међутим, нагласила да се ова препорука можда не може односити на оне који су имали благе симптоме и оне са ослабљеним имунолошким системом.

Саветодавна група планира да прати научне студије које се објављују готово свакодневно и можда ће, сходно новим информацијама, одлучити да ће неки реконвалесценти ипак бити вакцинисани два пута.

До сада је око 382.000 Словенаца или око 18 одсто становништва примило најмање једну дозу вакцине против корона вируса, док је више од 155.000, или 7,4 одсто популације и ревакцинисано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)