СУТРА ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА: Срби заједно са другим страдалим народима обележавају “Пробој јасеновачких логораша”

Novosti online

21. 04. 2021. у 10:15

ИСПОД споменика Камени цвет на обиљежавању пробоја логораша из усташког стратишта у Јасеновцу, у четвртак ће делегација СНВ-а заједно са припадницима других страдалих народа положити венце.

СУТРА ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА: Срби заједно са другим страдалим народима обележавају “Пробој јасеновачких логораша”

Фото: Новости онилне

Предвиђено је да венац заједно положе Милорад Пуповац, саборски заступник и председник Српског народног већа и председник СДСС-а, Огњен Краус, председник координације Жидовских опшина у РХ, Вељко Кајтази, саборски заступник, представник Савез Рома у РХ Кали Сара и Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста РХ.

- Морамо се увек поклонити жртвама највећег логора на овим просторима и не смемо никад заборавити страхоте Јасеновца. Као потомци логораша важно је да обележавамо овај дан како би увек и свима показали размере злочина на једном од највећих места страдања нашег народа. Сведоци смо непрекидних покушаја ревизије историје. Сведоци смо покушаја да се замене жртве и џелати. Сведоци смо непрекидног умањивања броја жртава. Важно је да се супроставимо овим тенденцијама и да не допустимо да нико умањује размере страдања у Јасеновцу- истакла је потпредседница СДСС-а Драгана Јецков.

- Јасеновац је једно од најболнијих места страдања Срба у историји. Фашизам је донео смрт за Србе, Јевреје, Роме али и Хрвате антифашисте. Не смемо заборавити жртве Јасеновца. Важно је да кроз обележавање свих датума  везаних за Јасеновац остане свест у друштву о злочинима који се не смеју никад више догодити. НДХ као фашистичка творевина је основала и руководила концентрационим логором “Јасеновац”. Ништа добро и хумано ту није било и покушаји рехабилтације усташа морају бити осуђени од свих. Данашња модерна Европа је настала на заједничкој борби против фашизма. Покушаји неких десних странака данас да прикажу НДХ и усташе као неке борце за слободу су злокобне инсинуације које нас брину- нагласио је потпредседник Владе Борис Милошевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)