АВГАНИСТАНЦИ НА ЧЕЛУ БАНДЕ: Акција "Фаст" - инспектори СИПА ухапсили организаторе кријумчарења људи

О. М. - В. М.

13. 04. 2021. у 11:34

У АКЦИЈИ "Фаст", полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су пет особа из Сарајева и Дервенте због сумње да су организовали криминалну групу ради кријумчарења људи. Акција је спроведена у сарадњи са истражним органима Хрватске, где су ухапшена још два члана те криминалне групе.

АВГАНИСТАНЦИ НА ЧЕЛУ БАНДЕ: Акција Фаст - инспектори СИПА ухапсили организаторе кријумчарења људи

Фото: ГП БиХ

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је акција усмерена на откривање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната из БиХ према Хрватској и даље према другим земљама Европске уније.

- Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су, делујући као организована група ради стицања незаконите имовинске користи, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната. Ради се углавном о држављанима Авганистана, који су у БиХ дошли из Србије. Потом су преко речне и копнене границе пребацивани у Хрватску - рекао је Грубешић.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да акција "Фаст" представља наставак добре сарадње са полицијом Хрватске с којом су заједнички реализоване акције "Албатрос", "Пента" и "Трст".

- Све су то акције које су усмерене на разбијање организованих криминалних група које делују у Хрватској и БиХ, а организоване су ради кријумчарења миграната према земљама ЕУ - рекао је Миладиновић.

ПРЕТРЕСЕНО ШЕСТ ЛОКАЦИЈА

ЛУКА Миладиновић каже да су у акцији "Фаст" извршени претреси на шест локација у Сарајеву и Дервенти у којима су откривени и привремено одузети предмети који ће служити као доказ у даљем кривичном поступку.

- Осумњичени су приведени у СИПА на криминалистичку обраду, а након тога ће бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ - рекао је Миладиновић.

Подсетимо, акција "Трст" спроведена је у мају прошле године када су ухапшена четворица осумњичених и спречено кријумчарење 45 миграната на подручју УСК. Акција "Албатрос" реализована је у фебруару 2018. у Сарајеву, Тузли и Бихаћу и тада је разбијена мрежа од 16 кријумчара људи.

У априлу 2018. у Хрватској је изведена акција "Пента" када је ухапшено 12 осумњичених, међу којима је један држављанин БиХ, због сумње да су као злочиначко удружење кријумчарили мигранте. Они су доведени у директну везу са 25 организованих кријумчарења миграната из Бихаћа и Велике Кладуше у Хрватску.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)