РАМАЗАН "ПОД КЉУЧЕМ": У Сарајеву потпуно другачија атмосфера

Тањуг

13. 04. 2021. у 00:57

НА УЛИЦАМА Сарајева вечерас је тек неколико пролазника, а исто је због актуелних мера против ковид -19 мало људи на местима где је на почетку сваког рамазана традиционално велики број верника.

РАМАЗАН ПОД КЉУЧЕМ: У Сарајеву потпуно другачија атмосфера

Фото: Танјуг/АП Пхото

Ово је други пут да свети месец исламски верници дочекују у пандемији због чега су у својим домовима вечерас одржавали верске обреде уместо у џамијама, јер су на снази ограничења због корона вируса попут забране јавног окупљања и недавно уведене мере полицијског часа од 21.00 до 5.00 ујутро.

Осим тога, како би се спречило ширење заразе, Исламска заједница у БиХ је донела инструкције о организацији верских активности у ванредним околностима за време рамазана.

Самим тиме, ни вечерњи оброци, ифтари, неће бити као некадашњи на којима се у већини случајева окупљао већи број верника, па је тако ове године таква врста окупљања ограничена само на ужу породицу.

Због другачијег амбијента у којем је дочекан мубарек месец, на сарајевским улицама је приметан знатно мањи број пролазника који су ионако журили кућама мало пре наступања полицијског часа.

Иако су врата Бегове џамије била отворена, ту се затекло само неколико грађана који су фотоапаратом покушавали да забележе атмосферу прве ноћи рамазана.

Пандемија није променила дух рамазана и од верника се очекује да се уз суздржавање од јела и пића суздрже и лоших речи и дела, а месец поста испуне богослужењем и доброчинством.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)