ДРАЖИ ИМ ФАШИСТИ И ЗЛОЧИНЦИ ОД ТЕСЛЕ И ПУПИНА: У Сарајеву остају за Србе увредљиве плоче и називи улица (ФОТО)

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 04. 2021. у 07:40

РУКОВОДСТВО Сарајева на челу са новом градоначелницом Бењамином Карић поручило је да неће бити скинуте плоче са увредљивим натписима за Србе, као и промењена имена улица које носе имена фашиста и ратних злочина у граду на Миљацки.

ДРАЖИ ИМ ФАШИСТИ И ЗЛОЧИНЦИ ОД ТЕСЛЕ И ПУПИНА: У Сарајеву остају за Србе увредљиве плоче и називи улица (ФОТО)

Фото: С. Мишљеновић и Кликс

То је одговор на захтев Љубише Ћосића, градоначелника Источног Сарајева, који је упутио предлог да се скину називи улица који вређају Србе у највећем граду Федерације БиХ.

Ћосић каже да тродневна "јуначка интернет борба" наводних сарајевских антифашиста и квазиинтелектуалаца за одбрану табли, које вређају комплетан један народ, као и назива сарајевских улица припадницима фашистичког и сличних покрета, показала је да је од тог некада, у сваком смислу, великог града остало само велико ништа.

Он је додао да, нажалост, то зна и већина његових некадашњих, али и данашњих становника, људи чије су породице генерацијама стварале тај град и стасавале уз њега, али не проговарају да не би били мета оних који себе зову антифашистима, а бране фашисте.

- Више је оних којима су дражи Бусулаџић, Ђозо, разни криминалци и злочинци од Тесле, Пупина и Шантића - истиче Ћосић.

Фото: Новости

Љубиша Ћосић

Постоји ли ико у том бившем граду, пита Ћосић, да каже да није битан појединац, него иницијатива настала због срамоте коју носе сарајевске улице у својим именима и таблама, својим школама и институцијама?

- Очигледно не постоји. Ти који би то рекли су отишли деведесетих, истерани, убијени. Ко није тада, јесте после - напомиње Ћосић.

БЕЗ ПРОМЕНЕ ПЛОЧА

Фото: Аваз

БЕЊАМИНА Карић написала је на фејсбук-профилу да неће доћи до промена плоча у Сарајеву.

- Српски народ у БиХ је конститутиван народ који је уграђен у темеље ЗАВНОБиХ, али оспоравање историјских и судских чињеница је недопустиво - написала је Карићева.

У тишини одлазе, додаје Ћосић, пристојни због оних бахатих и агресивних, због самопроглашених "антифашиста", наводних "грађана" и непостојеће "раје", због посебне врсте мржње која је одавно постала разумљива само политичком Сарајеву.

- Ми нећемо да мрзимо. Мржњу остављамо њима, поштоваоцима Бусулаџића и Ђозе - поручио је Ћосић.

Политичко Сарајево, иако се декларише као антифашистичко, својим делима доказује управо супротно - да је фашизам дубоко укорењен у сваку изјаву, дело и сваки покушај насилног мењања историје града који су највећим делом управо Срби изградили - изјавио је начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић.

Фото: Кликс

Плоча која вређа Србе

ЗАХТЕВ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Источног Сарајева упутио је 9. априла граду Сарајеву и Општини Стари град захтев за уклањање табли на сарајевској Већници и у Улици Ферхадија, којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

Катић је нагласио да се жеља за протеривањем из Сарајева свега што је српско и православно види и у недавним реакцијама.

- Упркос притисцима, никада нећемо престати да се залажемо за истину и правду за српски народ и сваког страдалог - поручио је Катић.

Неће се допустити, како је рекао, да се српски народ карактерише као "злочиначки, нити да сарајевски Срби, долазећи у град у којем су рођени, који су градили, осећају угроженост.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)