НАРКО ДРЖАВА: Албанија главни извор нелегалне трговине канабисом у ЕУ

Novosti online

12. 04. 2021. у 17:54

АЛБАНИЈА је и даље главни извор нелегалне трговине канабисом у ЕУ, огромне количине кокаина стижу из Латинске Америке, а пандемија се све више користи за илегалну трговину лажним вакцинама против коронавируса показује најновије истраживање Еуропола, а преноси Репортери.

НАРКО ДРЖАВА: Албанија главни извор нелегалне трговине канабисом у ЕУ

Фото: ЕПА

Према Еурополу 40 одсто активних криминалних мрежа у ЕУ укључено је у трговину дрогом. Најраспрострањенији илегални производ остаје канабис који се у случају Албаније углавном морским путем превози у Италију.

Чак 60 посто организованог криминала подразумева насиљем, али и корупцију уз подмићивање и изграђене вишемилионске софистициране шеме. Шефица Еуропола Катрин Де Бол наводи да извештај за 2021. годину показује да се оба ова показатеља погоршавају.

- Њихов утицај на грађане, економију и владавину закона је огроман. Потребне су заједничке акције, нове политике и преиспитивање нашег деловања. Акције и заплене нису довољне - рекла је Де Бол.

Процењује се да корупцију на европском нивоу подстиче трговина дрогом, посебно рекордне количине кокаина које стижу из Латинске Америке.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)