ЊЕНО ИМЕ НИКО НЕ ЗНА, АЛИ НАДИМАК ПАМТЕ: Ова бака је улепшала ручкове генерацијама Југословена (ВИДЕО)

Novosti online

07. 04. 2021. у 22:20

КАДА види фотографију ове жене већина неће помислити на сате истраживања, на живот пун одрицања и мукотрпног рада. Ипак, управо захваљујући овоме ми данас уживамо у укусној храни.

ЊЕНО ИМЕ НИКО НЕ ЗНА, АЛИ НАДИМАК ПАМТЕ: Ова бака је улепшала ручкове генерацијама Југословена (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Име Злате Бартл многима не значи ништа, али ће јој надимак вероватно препознати – она је “тета Вегета”, жена која је измислила омиљени зачин многих генерација.

Злата Бартл је била југословенска научница. У Загребу је дипломирала хемију, физику, математику и минерологију.

Прича каже да је игром случаја, 1955. године, током службеног боравка у Загребу, висок снег месецима блокирао путеве те Злата није могла да се врати у родно Сарајево. Проводећи време у Загребу, покушала је да пронађе посао и пријавила се на оглас за хемијског техничара у Подравки. Убрзо је добила позитиван одговор.

Године 1956. одлази у Копривницу где започиње истраживачки рад. У Подравкиној лабораторији наставља са својим радом, а на њену иницијативу 1957. почиње производња дехидратизираних супа или, много познатије, “супа у кесици”.

Фото: Принтскрин

И ово је било револуционарни производ на ови просторима. Злата је постала цењена и добила је многобројне награде. Ипак, њено највеће откриће уследило је две године касније – 1959. настао је универзални зачин јелима -“Вегета”.

Име једног он најпознатијих и најзаступљенијих брендова Југославије прво је било “Вегета 40”. Реч је била о једном од првих производа извезених на светско тржиште. Тако је 1967. Вегета прво стигла у Мађарску и Русију, а временом се могла наћи на рафовима продавница у преко 40 земаља света.

ТВ серијал “Мале тајне великих мајстора кухиње”, који је промовисао “Вегету” на овим просторима емитован је 1974. године и постао је врло популаран.

Фото: Принтскрин

А Злата?

Злата је до пензионисања остала у “Подравки”. Била је цењена и вољена од колега.

За своја открића добила је многе награде међу којима и Ред Данице са ликом Николе Тесле, коју јој је доделио председник Републике Хрватске, затим Златну куну за животно дело привредне коморе, као и споменицу Подравке за животно дело.

Умрла је 30. јула 2008. године у Копривници.

(Историјски забавник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)