ТРАГЕДИЈА У ОСИЈЕКУ: Отац - Одузели су ми дете, преминуло је у њиховим рукама

Новости онлине

06. 04. 2021. у 19:52

НЕКОЛИКО сати пре него што је на одељењу интензивне неге дечије болнице у Клаићевој у Загребу борбу за живот изгубила двоипогодишња девојчица чији је случај на ноге подигао целу Хрватску, у соби дома Класје у Осијеку у првим сатима Ускрса у колевци је преминула девојчица која би за неколико дана напунила тек два месеца.

ТРАГЕДИЈА У ОСИЈЕКУ: Отац - Одузели су ми дете, преминуло је у њиховим рукама

Фото: Депоситпхотос

И у док се у првом случају радило о детету које је новоградишки Центар за социјално старање вратио биолошкој породици, у којој га је усмртила мајка, у осјечком случају Центар за социјално старање је дете након рођења средином фебрура ове године одвојило од биолошке мајке и предало га на старање у дом, где је умрло.

ПРОБЛЕМИ У ПОРОДИЦИ

- Одузели су ми дете да му не нашкодим, а умрло је у њиховим рукама – каже, за Индекс, мајка коју је полиција обавестила о смрти новорођенчета у Класју. У уторак је према налогу осјечког Жупанијског државног тужилаштва у болници обављена обдукција, а иако коначни резултати неће бити познати још најмање недељу дана, из више извора је потврђено да прелиминарни резултати указују на сумњу да је беба умрла од упале плућа.

Девојчица је одузета мајци након месец и по од превременог порођаја 11. фебруара ове године те је након непуних месец дана, 8. марта, из болнице премештена на одељење одојчади Центра Класје. Према одлуци Центра за социјално старање, беба је издвојена јер се сматрало да за њу постоји опасност због неуредне терапије за дијабетес мајке, али и ризичних фактора самог детета.

- Као главни разлог за одузимање детета су навели одлазак супруге из болнице на властиту одговорност и то су сматрали немарним понашањем којим би могла да угрози живот детета, али она је то учинила зато што код куће имамо још шесторо деце, а због посла се не могу сво време бринути о њима - каже нам отац. Иначе, ни он ни мајка не крију да им је Центар и пре привремено одузимао неко од деце и давао га у хранитељску породицу, али од 2017. сви живе заједно.

БЕЗ СИМПТОМА

-Читаво време се хватају за ту прошлост и стално је свуда цитирају, не дајући нам прилику да се докажемо као родитељи. Никако ми није јасно како то да се бринемо за шесторо остале деце и то можемо, а да би моја супруга угрозила живот нашег седмог, новорођеног детета - каже отац. Након одузимања девојчице родитељи су јој редовно долазили у Класје у посете, а када су предзадњи пут били у посети, 1. априла, примијетили су, кажу, да дете хропће и тешко дише, на шта су скренули пажњу медицинској сестри рекавши јој да дете одведу педијатру дан касније, у петак.

-Када смо за два дана поновно дошли, дете је још теже хроптало, али сестра је рекла да је у питању прехлада те да није било потребе за прегледом. Те ноћи је беба умрла - каже отац. Управница Дома Миранда Главаш-Кул рекла нам је да је читав Дом тужан и у шоку због смрти детета те да је оно имало сву могућу пажњу.

-Редовно је вођено на прегледе и храњено - каже управница те додаје да дете није имало респираторних проблема ни температуру и да ништа није указивало на овако ужасан след догађаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)