ПОГОРШАНА СИТУАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Директор ХЗЈЗ се узда у лепо време, у супротном вратиће неке мере

Танјуг

03. 04. 2021. у 15:18

ДИРЕКТОР Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да епидемиолошка ситуација јесте погоршана, али да долази и топлије време када се смањује ширење вируса аеросолом.

ПОГОРШАНА СИТУАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Директор ХЗЈЗ се узда у лепо време, у супротном вратиће неке мере

Фото: АП

У прилог смањењу ширења заразе, како је рекао, иду и ускршњи празници за време којих неће бити школе, преноси хрватски портал Индекс.

"Но, ако се настави овакав раст новозаражених и ако болнице наставе да се пуне, озбиљно ћемо размислити да вратимо неке од мера на оне од 27. 11, о којима нико не воли да размишља", рекао је Цапак и додао како је прво закључавање било пуно строже.

Треба, понавља, што више смањити окупљања људи и мобилност - да људи ходају около, посјећују једни друге, друже се.

"Ако нам бројке буду расле, наравно да ћемо посегнути за неком од тих мера", додао је Цапак за Хрватски радио.

На питање зашто је број заражених и даље тако висок каже да је ковид-19 врло заразна болест и да је број људи који су је преболели још увек релативно мали у односу на људе који су осетљиви.

“Пуно пута се ми епидемиолози питамо како и зашто се догађају ти таласи. Јер урадимо све што треба и како треба, а вирус се и даље шири. Понекад паднемо у депресију јер не знамо шта бисмо и како даље, вирус нас увек изненади. Али чисто логички медицински гледано, вирус ће се даље и толико брзо ширити колико му ми дамо прилике", рекао је.

Додао је да је разлог последњег таласа нови заразнији британски сој вируса.

Говорећи о болничким капацитетима и претрпаности, ако до тога дође, загребачку Арену могуће је, рекао је, активирати у року од дан-два.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)