ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Хрватска међу земљама са највећим падом запослености у ЕУ

Танјуг

10. 03. 2021. у 09:21

ЗАПОШЉАВАЊЕ у Европској унији и еврозони посустало је у последња три месеца 2020. године, а Хрватска је међу земљама с највећим падом броја запослених, према најновијем извештају завода за статисику ЕУ, Евростата, пише портал Новац.хр.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Хрватска међу земљама са највећим падом запослености у ЕУ

Фото: Танјуг/АП

Сезонски прилагођен број запослених у ЕУ порастао је у четвртом кварталу 2020. за 0,4 посто у односу на претходно тромесечје када је увећан 0,9 посто, израчунао је Евростат, изменивши благо почетну процену за крај године. У еврозони је број запослених порастао 0,3 посто у односу на период од јула до краја септембра када је скочио један посто.

На годишњем нивоу, број запослених у ЕУ је пао у последња три месеца 2020. за 1,6 посто, готово по истој стопи као и у претходном тромесечју, а у еврозони је потонуо 1,9 одсто, након пада од 2,1 посто у трећем кварталу.

Евростат процењује да је у четвртом тромесечју 2020, према сезонски прилагођеним подацима, у ЕУ било запослено 206 милиона грађана, од чега 157,9 милиона у еврозони.

Пандемија је смањила број запослених у ЕУ за 3,5 милиона у односу на последње тромесечје 2019, утврдили су статистичари. У еврозони, њихов је број смањен за 3,1 милион.

Највећи пад броја запослених на кварталном нивоу бележиле су Чешка, Хрватска, Летпнија и Малта, за 0,5 посто.

Блажи пад од 0,5 посто имале су Бугарска, Кипар, Грчка и Холандија, док је запосленост стагнирала у Аустрији и Немачкој.

Међу земљама ЕУ, највећи раст броја запослених на кварталном нивоу регистровале су Португалија и Естонија, за 1,9 посто, а следи Шпанија са растом од 1,2 процента.

Само су Пољска и Луксембург у четвртом лањском тромесечју забележиле међугодишњи раст, односно већи број запослених него у претпандемијском периоду , и то за 0,8 односно 1,7 посто респективно, показује извештај Евростата. Све остале земље су на годишњем нивоу бележиле пад броја запослених, а највећи је био у Шпанији, за 4,2 посто.

Следе Естонија и Летонија с међугодишњим падом броја запослених за четири односно 3,4 процента респективно, а прате их Ирска са падом од 2,7 посто и Хрватска са 2,4 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)