ПУПОВАЦ О ПЉАЧКИ У ШИБЕНИКУ: Провала у православну цркву због користољубља

танјуг

06. 03. 2021. у 21:49

ПУПОВАЦ О ПЉАЧКИ У ШИБЕНИКУ: Провала у православну цркву због користољубља

Фото: Танјуг

Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац рекао је данас након обиласка храма Светог Спаса у Шибенику, који је опљачкан протекле ноћи, да је уверен да то није напад на православне вернике, него да је то учињено због користољубља и људског посрнућа.

За сада непознати починитељ провалио је протекле ноћи у Храм Светог Спаса у Шибенику из којег је однео стотињак куна (нешто више од 1.500 динара) које су остављене као прилог, речено је у шибенско-книнској полицији, а Епархија далматинска објавила је да су у провали разваљена улазна врата и разбацан инвентар, као и да је причињена већа материјална штета, преноси агенција Хина.

Цркву и припадајуће гробље данас поподне обишао је председник СНВ и посланик Милорад Пуповац и посланица Ања Шимпрага у друштву шибенско-книнског заменика жупана Огњена Вукмировића.

- Одлучили смо доћи да покажемо да нико не би требало да осећа страх или да има погрешну слику због догађаја од синоћ, на овом историјском гробљу православних грађана Шибеника, с дугом традицијом и с великим постигнућима. Према свему што смо чули, реч је о вандализму људи који су и до сада покушавали на ове светиње да уђу насилно, покраду их и оскрнаве неке од ових споменика на гробљу - рекао је Пуповац.

Дубоко смо уверени, истакао је он, да ово није урадио нико ко је то чинио из верских или етничких побуда, него унесрећени људи који очигледно нису предмет довољне бриге оних који би за њих требало да брину.

Пуповац је навео, као други разлог њиховог доласка и важност овог гробља на подручју Далмације.

- Ово је једно од најзначајнијих православних гробља на подручју Далмације, са значајним именима великих људи града Шибеника, попут Матавуља, Петрановића и Дедића, а у цркви су сахрањена два велика далматинска епископа Српске православне цркве Никодим Милаш и Данило Пантелић. Желимо да људи постану свесни да могу бити поносни на ово верско и културно место - нагласио је Пуповац.

Као трећи разлог доласка у Шибеник, Пуповац наводи и скретање пажње градским властима на мало бољу бригу и заштиту гробља и предложио им да дају сагласност да се гробље ноћу затвори за посетиоце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)