ЕВРОПА ЈЕ ДОЖИВЕЛА ДЕБАКЛ: Романа Јерковић - Хрватска треба да набави руске вакцине

Тањуг

03. 03. 2021. у 10:23

ЕВРОПА ЈЕ ДОЖИВЕЛА ДЕБАКЛ: Романа Јерковић - Хрватска треба да набави руске вакцине

Фото АП

ХРВАТСКА европарламентарка Романа Јерковић изјавила је данас да је солидарно решење набавке вакцина Европске комисије доживело дебакл, да званични Загреб треба да набаве руску вакцину и да влада не сме да дозволи да право фармаколошких компанија на добит буде испред пава грађана на здравље.

Јерковић је истакла:

- Заједничко и солидарно решење, које је мутила Европска комисија, заправо је било добро, доживело је свој дебакл, али чинило се у једном тренутку да нема алтернативу, не само зато што би вакцина била дистрибуирана на солидаран начин, него зато што је то дугорочно стратешки најлогичније решење - рекла је Јерковић.

Додала је да вирус не познаје границе и илузија је, каже, да се на тај начин може решити проблем с којим смо сви суочени.

- Ово је битка у којој нема један или два победника, или смо сви победници или смо сви губитници - рекла је Јерковић.

Да Хрватска данас, казала је, има Имунолошки завод, не бисмо се нашли у овој ситуацији, не бисмо били увозници, него извозници вакцина и били бисмо у битно другачијој позицији.

- Догодио се велики дебакл, Европска комисија се показала као катастрофалан преговарач, премало се размишљало о производњи, количинама, сигурности дистрибуције вакцина. Звучи неверојатно да се Европска комисија није ни на који начин обезбедила. Урсула фон дер Лајен је преузела одговорност, али што имамо од тога - упитала је Јерковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

balkanac

03.03.2021. 11:08

Ruska vakcina nije dobra za hrvate jer je na njoj sve napisano cirilicom,a znamo da mnogi politicari u Hrvatskoj neznaju da citaju cirilicu. Najbolji primer je kandidat za gradonacelnika Zagreba Filipovic ,ha ha ha!!!!!!