РАДЕВ ТРАЖИ ПРАВДУ ЗА БУГАРЕ: Реакција председника на кршење људских права у Македонији

Танјуг

01. 03. 2021. у 21:53

РАДЕВ ТРАЖИ ПРАВДУ ЗА БУГАРЕ: Реакција председника на кршење људских права у Македонији

Фото: Танјуг/АП

ПРЕДСЕДНИК Бугарске Румен Радев састао се данас са начелницима бугарских служби безбедности и потпредседницом Илијаном Јотовом и затражио да се предузму благовремене мере како би се заштитила права Бугара који живе у расејању, посебно у Северној Македонији.

Данашњи састанак је сазван након што је кабинет председника Бугарске примио писмо из културног центра "Иван Михајлов" у Битољу у којем се наводи да се грађанима Северне Македоније "често крше права" само због тога што се изјашњавају као Бугари, преноси агенција МИА.

На састанку је поменут и недавни случај у Струмици где се догодио напад на грађане који су се декларисали као Бугари.

У међувремену, министарство спољних послова Бугарске саопштило је да су бугарски амбасадор у Скопљу Ангел Ангелов и специјални изасланик владе Северне Македоније за Бугарску Владо Бучковски разговарали о билатералној сарадњи две земље, а у фокусу су били домени медија, образовања, културе, здравствене заштите и инфраструктуре.

Двојица званичника су изразила спремност својих држава да заједнички граде гранични прелаз између општина Струмјана (Бугарска) и Берово (С. Македонија) с циљем да се побољшају билатерални односи, олакша трговниска размена и побољша туристичка понуда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)