РАЗОЧАРАНИ У ЕУ, МОЛЕ ЗА "СПУТЊИК": Хрвати незадовољни током имунизације, траже помоћ од руске амбасаде у Загребу

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

12. 02. 2021. у 10:15

РУСКА амбасада у Загребу данима је под притиском бројних грађана Хрватске који долазе са питањем могу ли да купе вакцину "спутњик V", разочарани што је Хрватска ушла са ЕУ у аранжман набавке цепива и сада остала без њега. Из амбасаде одговарају да би радо помогли, али да они не набављају вакцину:

РАЗОЧАРАНИ У ЕУ, МОЛЕ ЗА СПУТЊИК: Хрвати незадовољни током имунизације, траже помоћ од руске амбасаде у Загребу

Фото АП

- Не смемо да се бавимо набавком, испоруком и продајом вакцине, а није ни могуће отићи у Русију, јер тамо тренутно вакцинишу само руске држављане.

Руске дипломате кажу да се ни они нису вакцинисали "спутњиком V", због отежених околности путовања у Русију, те чекају да дођу на ред у Хрватској.

Молбе Амбасада Русије у Загребу, Фото Архива

Засада хрватска страна није званично затражила од руских власти набавку "спутњика V", док је у земљи вакцинисано само 40.000 људи. Многи траже да се крене без Брисела и у преговоре са Кинезима, али је хрватски премијер Андреј Пленковић то одбио. Неколико стотина хрватских грађана вакцинисало се и у Србији, а многи су се одлучили баш за руску вакцину. Тако многи траже спас из Москве и Пекинга, а Пленковићева влада, која је чврсто уз Брисел, упорно следи европску политику пропале стратегије председнице Европске комисије.

НИ ЛЕК ОД "АГРЕСОРА"

УКРАЈИНА је забранила употребу руског "спутњика", са образложењем да ниједна вакцина коју је произвела "агресорска држава" не може да се дистрибуира у тој земљи. Кијев, који је у сукобу са Москвом због анексије Крима 2014. године и подршке Русије сепаратистима на истоку Украјине, у више наврата је саопштавао да ће блокирати употребу руске вакцине. Према неким извештајима, Русија снабдева вакцинама проруске присталице на истоку Украјине.

И док Хрватска попушта мере и од понедељка ће бити омогућена "кафа за ван" у кафићима и рад теретана, вакцинисање иде споро. Пензионери се буне што добијају "Астра Зенекино" цепиво, тврдећи да се од тога одустало у Европи и свету, а америчке вакцине "Модерне" и "Фајзера" долазе у мањим количнима од договорених. Хрватска европарламентарка др Биљана Борзан прозвала је и шефицу Европске комисије Урсулу вон дер Лејен због фијаска Брисела око вакцине и затражила одговорност. Грађани су резигнирани и све је више критика упућених наслепо придржавање правила Брисела, а у медијима се истиче пример Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)