СКАНДАЛ ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Страшан пример занемаривања деце узнемирио нацију - родитељима који малишане нису водили код лекара прети затвор

Novosti online

08. 02. 2021. у 08:57

МУЧНИ детаљи грубог занемаривања деце излазили су на видело последњих неколико дана – од смрти бебе у Бјеловару коју родитељи нису редовно водили код педијатра, до бебе из Пуле која је прогутала комад таблете "екстазија" па је у тешком стању довезена у болницу.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Страшан пример занемаривања деце узнемирио нацију - родитељима који малишане нису водили код лекара прети затвор

Фото: Депоситпхотос

Нови случај немара родитеља бележи се на северу Хрватске. Општинско државно тужилаштво у Чаковцу подигло је оптужницу против мајке осамнаесторо деце и њеног невенчаног супруга који с њом има троје заједничке деце. Терети их да су у раздобљу од 30. јула 2017. до августа 2020. године, упркос упозорењима лекара и службеника Центра за социјални рад, децу у доби од две и три године нису водили на редовне систематске прегледе па деца нису ни редовно вакцинисана.

Кад би деца била болесна, нису их водили код лекара, а тек би у хитним ситуацијама отишли у болницу на пријем. Децу нису водили ни на заказане контролне прегледе нити им давали прописану терапију, а пропустили су да их одведу и на препоручене специјалистичке прегледе, чиме су озбиљно угрозили здравље и психофизички развој своје малолетне деце, наводи се у оптужници. Тужилаштво за сваког од родитеља тражи јединствену казну затвора у трајању од једне године, условно на три године.

Родитељи нису желели да износе одбрану при испитивању ни на почетку у својству осумњичених, нити касније као окптужени. Службеница Центра за социјални рад рекла је током истраге да је у ванбрачној заједници између њих двоје рођено троје деце. Деца три године нису била код педијатра. Тек кад би се радило о неком хитном стању, водили су их у болницу, но након отпуштања из болнице нису се придржавали прописаних термина за контролне прегледе.

Једно дете има више различитих дијагноза, од алергије на храну до циста на бубрегу и ларингитиса, али ни њега нису водили на прегледе. Нису се придржавали ни упуства о исхрани детета и терапија нужних за стања у којем се дете налази. Центар за социјални рад више је пута добијао писма из Клинике за дечје болести у Загребу о томе да је једно дете више пута примљено у хитну педијатријску амбуланту због различитих тегоба и опшег лошег стања, но након тога родитељи више нису долазили по терапије и на контролне прегледе. Због тога је једно дете након хоспитализације у јануару 2020. збринуто у хранитељској породици, где се још увек налази. Хранитељи нису могли да га упишу у јаслице јер није вакцинисано. Родитељи од тада нису показали интерес за контактом с њим.

Будући да се породица стално сели, отежано је и спровођење мера породично-правне заштите. Не зна се од чега се породица уздржава јер нису корисници новчаних помоћи од стране Центра, па се претпоставља да им је једини извор прихода накнада за породиље.

Опшински суд у Чаковцу је у фебруару 2020. године, донео привремену меру којом се родитељима одузима право на становање с малолетном децом. Једно дете је смештено у хранитељску породицу.

(Вечерњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)