ХРВАТИ НАПРАВИЛИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ: Забранили званичницима ЕП да дођу до границе са БиХ, полиција заробила новинаре

Тањуг

31. 01. 2021. у 00:55

ЗВАНИЧНИКЕ Европског парламента (ЕП) који су дошли у Хрватску како би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске, након бројних упозорења организација цивилног друштва и институција на насиље и кршења људских права, дочекала је полицијска блокада, јавља италинаски дневник ''Авенире'' .

ХРВАТИ НАПРАВИЛИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ: Забранили званичницима ЕП да дођу до границе са БиХ, полиција заробила новинаре

Фото АП

Четворо званичника ЕП стигли су на границу између БиХ и Хрватске да би се уверили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спречила без аргумената, пише италијснаки католички дневник.

''Авенире'' наводи да је ситуација у шуми Бојна на хрватској територији била прилично напета, као и да је полиција јурила потпредседника Комисије ЕУ за грађанска права Пјетра Бартола и његове колеге у намери да их спречи да дођу на место контроле на којем мигранте углавном спрече да уђу у Хрватску.

Пут је, према наводима италијанског листа, блокирало неколико полицијских комбија и 20-ак граничних полицајаца.

- Након дугих и бескорисних преговора, делегација и три новинара су прошли полицијску траку у намери да дођу до границе БиХ и Хрватске која је у том тренутку била удаљена мање од 300 метара. Полиција је тада добила наређење да стигне групу и спречи је да дође до контролног пункта у шуми. Полицајци су након јурњаве преко поља стигли групу, неколико њих је зграбило новинаре, док је десетак других блокирало пролаз парламентарцима - описује ''Авенире''.

- Шта ту има да се сакрије? Ако Хрватска поштује међународне стандарде, као што тврди, зашто нам не дозвољавате да прођемо? - питали су представници ЕП, преноси ''Авенире''.

Хрватски дипломатски извори покушали су поступке полиције да оправдају наводећи да је присуство парламентараца могло да подстакне илегалне акције миграната из БиХ, наводи лист.

- Ако смо планирали да починимо неки злочин, онда треба да напишете службену жалбу и објасните нам шта смо конкретно урадили - рекао је један од парламентараца у жучном телефонском разговору са хрватским абасадором у Италији, додаје италијански лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)