ХРВАТСКИ СЕИЗМИЛОГ НАЈАВИО: Потреси више нису тако јаки, али ће их сигурно бити још - ево и до када!

srna

29. 01. 2021. у 23:59

СЕИЗМОЛОГ Крешимир Кук сматра да земљотреси у Хрватској више нису толико јаки и толико чести, временом ће бити ређи и слабији, али сигурно ће трајати још неко време, неколико месеци.

ХРВАТСКИ СЕИЗМИЛОГ НАЈАВИО: Потреси више нису тако јаки, али ће их сигурно бити још - ево и до када!

Фото архива

Он је истакао да земљотреси нису правилно распоређени, те да ће бити периода јаче и слабије сеизмичке активности.

- Тренутно смо поставили половину инструмената које смо добили интервентном мером владе и почели смо прикупљати податке који се региструју тим инструментима. Бележимо велик број потреса што смо и очекивали, које нисмо могли регистровати без ових инструмената на терену. Када их поставимо, имаћемо још бољу слику сеизмичког подручја и више података - рекао је Кук за ХТВ.

Он је појаснио да су инструменти били намера за покривање епицентралног подручја које је тренутно активно, па су тако и одабрани.

Кук је рекао да тренутно ради премали број људи у сеизмолошкој служби, њих само девет.

Он је додао да нико са сигурношћу не може тврдити да неће бити више потреса, те колико ће јаки бити, јер се они не могу предвиђати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Komandant 1001

07.02.2021. 01:49

Gospodine Kuk, hvala vam lepa na informaciji, ali kada, kako kažu vaše kologe seizmolozi, geolozi i ostali,....nikada neznamo kada će i kojom snagom udariti zemljotres a vi; ....." bit će sve slabiji".....e moj kapetane Kuk!