ПОЗНАТИ ПРОФЕСОР ПРИЈАВЉЕН ЗА СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ! Студенткиње загребачког универзитета проговориле о тортури коју су преживеле

Новости онлине

25. 01. 2021. у 15:52

ПОЗНАТИ ПРОФЕСОР ПРИЈАВЉЕН ЗА СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ! Студенткиње загребачког универзитета проговориле о тортури коју су преживеле

Илустрација / Фото Depositphotos

ДЕВЕТ бивших студенткиња Ветеринарског факултета Универзитета у Загребу поднело је пријаву против професора с Клинике за кирургију, ортопедију и офталмологију.

Пријава је поднесена декану, начелнику Клинике и председници Дисциплинске комисије. У име студенткиња пријаву је поднео Томислав Гомерчић, професор са Завода за ветеринарску биологију.

Пријављеног професора бивше студенткиње оптужују за дискриминацију на темељу полне припадности, сексуално узнемиравање, мобинг, непоштовање достојанства студената, злоупотребу положаја и рад у припитом или пијаном стању. У пријави су изјаве свих девет студенктиња, од чега ће три бити потписане, а преосталих шест остати анонимне.

У својим изјавама детаљно описују како је изгледало злостављање од стране професора. Наводе да су примале нежељене сексуалне примедбе и позиве уз физички додир, спомињу емоционално узнемиравање, неприкладну пажњу и непримерени говор тела попут буљења и улажења у приватни простор и давање разних узнемирујућих знакова. 

Наводе да се све то догађало током наставе на факултету и на теренској настави Амбулантне клинике.

Наводе да су свему наведеном биле изложене од стране радника којег су пријавиле. Пријава се односи на раздобље од 2008. до 2019. године.

- Били смо на терену, имали кастрацију пастува, а ја сам била задужена за дезинфекцију операционог поља што је професору дало довољно повода за сексистичке коментаре. "Колегинице, видим да сте јако искусни у овоме, како то добро радите, сигурно су ваши момци били јако задовољни с вама" - део је једног сведочанства.

Друго описује ситуацију у канцеларији професора.

- Чим сам ушла, одмерио ме и рекао да не треба да имам ћошак на испиту и прокоментисао да сам 'била злочеста цурица', па питао знам ли зашто. Бесно сам га питала зашто, али у том трену ми је било битније да останем прибрана и завршим усмени испит с позитивном оценом и проласком године. Одговор никад нисам добила - наводи се у једној изјави.

- Отворено ме називао ку*** другог професора која његовој жени никад неће бити ни до колена. Кад би ме срео у пролазу, отворено ми је нудио секс 'како би видела што је прави мушкарац'. Позивао ме у своја ноћна дежурства и обећавао пролаз на испиту. Кад сам покушала да му се супротставим, ситуације би обично ескалирале у смислу да сам ја нико и ништа и да нико неће веровати тим речима једне 'факултетске др*** коју свако може имати' јер он је ипак угледни доцент и хирург. Њему је то све било забавно и симпатично - тврдња је једне студенткиње.

Овај професор је пријављен за сексуално узнемиравање 2018. Тад су га пријавиле студенткиње и радник амбуланте. Пријаву за сексуално узнемиравање поднеле су декану четири студенткиње, а радник амбуланте клинике га је пријавио због мобинга и рада у пијаном стању.

Такође упозоравају да се наведени професор тако већ годинама понаша, да је више пута пријављиван те да пријава ових студенткиња није изолован случај. Овим желе да укажу на вишегодишње насиље и злостављање студената и радника факултета од стране пријављеног професора.

Од декана факултета траже покретање поступка и да се пријава проследи надлежним државним телима како би се утврдило има ли елемената за покретање кривичног поступка.

Са Ветеринарског факултета се још нису огласили овим поводом.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)