ПРВА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ: Ево шта Москва мисли о изјави Бакира Изетбеговића да су "Срби лош народ"

Novosti online

25. 01. 2021. у 15:38

АМБАСАДА Русије и Мисија ОЕБС у Сарајеву одвојео су осудиле оштру реторику бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, да су "Срби лош народ" и поручили да она негативно утиче на међунационално помирење и напредак БиХ.

ПРВА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ: Ево шта Москва мисли о изјави Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ

Фото: Танјуг

- Узимајући у обзир утицај политичких лидера у БиХ на формирање јавног мишљења, позивамо све да се суздрже, чак и у жару полемике, од изношења мишљења која могу добити двосмислену интерпретацију - речено је из Амбасаде РФ.

То је, казали су, посебно важно у стресним условима изазваним пандемијом вируса корона.

Лидер СДА Изетбеговић изјавио је да су "Срби лош народ", а недавно је и његова страначка колегиница, министар иностраних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић упоредила српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, а Србе са нацистима.

Мисија ОЕБС-а у БиХ сматра да сврсисходан напредак БиХ угрожава увредљива реторика, попут тврдње лидера СДА да је српски народ лош, као и друге недавне изјаве званичника, као и неодговорно деловање.

- Мисија ОЕБС-а у БиХ позива на нулту толеранцију према негативној реторици, политичкој манипулацији, говору мржње и провокацијама и у јавној и у приватној сфери у БиХ - речено је у изјави из ОЕБС-а.

Мисија ОЕБС-а сматра да грађани БиХ заслужују лидере који су изнад тога да манипулишу осетљивим питањима ради остваривања политичке користи и који су предани раду у најбољем интересу грађана, укључујући остваривање сврсисходног напретка и реформи, између осталог, у областима образовања, избора, владавине права и борбе против корупције.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Nikola

25.01.2021. 15:55

Чудна је ова изјава Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ. Чудна јер је и он Србин, муслиманске вероисповести до душе. Без обзира како се он изјашњава, његови преци су Срби. Зато он говори против себе, то је његова несрећа.

maxx

30.01.2021. 21:54

Zamisli, Izetbegovicu, ( gospodine ne stoji uz tvoje ime), zamisli da Muslimane ocjenjujemo prema tvom karakteru, koliko bi ono los narod bio. Znam da ti to ne mozes zamisliti. Jos nesto: jesi li ikad proceprkao po svojoj istoriji.. da to nisi bar malo Srbin? Ne zavadjaj, dosta smo zavadjni i bez tebe.