УБИЛИ СУ ИХ НА УСКРС: Тужилац тражи доживотну робију за Албанце - џелате петорице младића на Смилковском језеру

Танјуг

21. 01. 2021. у 22:49

УБИЛИ СУ ИХ НА УСКРС: Тужилац тражи доживотну робију за Албанце - џелате петорице младића на Смилковском језеру

Фото: Принтскрин Јутјуб

На поновљеном суђењу у случају "Монструм", који се односи на убиство пет младих Македонаца на Ускрс 2012. године на Смилковском језеру, надомак Скопља, тужилац Фатиме Фетаи затражила је доживотни затвор за тројицу првооптужених, за једног 15 година затвора, а за још једног оптуженог ослобађајућу пресуду.

Фетаи је у завршној речи рекла да не постоје никакве сумње да је убиство извршено на Смилковском језеру, те да су нетачне тезе које су кружиле до сада да је то убиство повезано са македонским МУП-ом или да је извршено на другој локацији.

- Ако погледате доказе на лицу места, утврдићете да се убиство догодило управо тамо где су пронађена тела, док је све друго научна фантастика. Такође, нетачне су тезе да су жртве биле повезане са сином и ћерком бившег председника македонског Собрања Прајка Вељановског. Покушај одбране да повеже целу операцију са структурама МУП-а је потупно нетачан - истакла је Фетаи.

Завршна реч македонске тужитељке трајала је пет часова и она се тим поводом извинила Вељановском због његовог претходног повезивања са овим случајем, пренели су македонски медији.

Фетаи је рекла да, иако је актуелни македонски премијер Зоран Заев раније изјављивао да ће у такозваним "бомбама" односно прислушкиваним разговорима бити откривена истина о овом случају, ништа о томе није пронађено у материјалима прислушкиваних разговора.

На ово је реаговала највећа опозициона странка у Северној Македонији ВМРО-ДПМНЕ, која је назвала Заева "политичким монструмом" јер је, како кажу, лагао и злоупотребио судбину убијених момака.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Првостепене пресуде у случају "Монструм" прошле године је Врховни суд у Скопљу укинуо и вратио на поновно суђење, али је оптуженима одредио мере предострожности.

Фетаи је казне доживотног затвора затражила за Халила Демирија, Африма и Агима Исмаиловића, док је за Фејзија Азирија тражила 15 година затвора.

Они су оптужени за кривично дело тероризам, извршење убиства над особама македонске националности с циљем угрожавања живота и тела и креирања осећаја несигурности и страха код грађана.

Због недостатка доказа да је извршио кривично дело тероризам ослобођен је Сами Лута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)