ПОНИШТЕЊЕ ИЗБОРА У ДОБОЈУ И СРЕБРЕНИЦИ: Централна изборна комисија БиХ већином гласова долена одлуку о поништењу избора

Р.С.

21. 01. 2021. у 14:05

ПОНИШТЕЊЕ ИЗБОРА У ДОБОЈУ И СРЕБРЕНИЦИ: Централна изборна комисија БиХ већином гласова долена одлуку о поништењу избора

Фото: Промо

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија БиХ (ЦИК БиХ) већином гласова је данас донела одлуку да поништи изборе за начелника општине и Скупштину општине Сребреница, те градоначелника и Скупштину Добоја.

ЦИК је донео одлуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких места и два бирачка места у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница за ниво начелника и Скупштине општине.

-Између осталог, утврђено је да је на редовним бирачким местима било додавања листића из једне кабине у другу, гласања у име оних који нису изашли на изборе, гласање једне особе више пута са другим личним документом. Установљено је омогућавање гласања без важећих докумената БиХ. Посебну сумњу изазива чињеница да је провером код Агенције ИДДЕЕА, утврђено да је 50 гласача гласало без валидних докумената – рекао је на седници генерални секретар ЦИК-а БиХ Горан Мишковић.

Избори су поништени и на 89 редовних бирачких места у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

Право гласа у Добоју има 63.698 гласача, а у Сребреници 14.599. На локалним изборима у БиХ одржаним 15. новембра, највише гласова за градоначелника Добоја добио је актуелни градоначелник Борис Јеринић, а за начелника Сребренице Младен Грујичић.

Одлуку о расписивању нових избора, ЦИК БиХ ће донети након правоснажности ове одлуке, на коју је могуће уложити жалбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)