СУСРЕТ У МОСТАРУ: Човић и Пленковић разговарали о правима Хрвата у БиХ

tanjug

19. 01. 2021. у 00:40

СУСРЕТ У МОСТАРУ: Човић и Пленковић разговарали о правима Хрвата у БиХ

Фото: ЕПА

Хрватски премијер Андреј Пленковић и председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ и Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић разговарали су данас у Загребу о подстицајима развоју Босне и Херцеговине, њеном европском путу, као и заштити права Хрвата у БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Како се наводи, у разговору је било речи и о недавно одржаним локалним изборима у Мостару и "забрињавајућим догађајима" о којима је Човић известио европске званичнике.

"Успркос вишеструким правовременим упозорењима, дошло је до дубоког компромитовања локалних избора у граду Мостару. Иако је ХДЗ БиХ остварио опипљиво снажан резултат и потврдио снажну подршку бирачког тела, незадовољан сам нарушавањем интегритета ових избора", казао је Човић.

Он је информисао Пленковића о правним корацима и политичкој комуникацији који су у том смислу предузети, преноси Фена.

Човић је истакао задовољство добросуседским односима и сарадњом са званичницима Хрватске, нагласивши да цени пажњу према унутрашњим изазовима у БиХ и актуелизацији њеног евроатлантског пута.

Додао је да сваким даном све јача сарадња помаже у оснаживању европске перспективе БиХ, истовремено подржавајући снажну посвећеност ХДЗ-а заштити хрватскога народа у БиХ и његових права.

Пленковић је изразио апсолутну подршку очувању права Хрвата у БиХ и рекао да ће власти Хрватске под његовим вођством наставити да раде на унапређењу сарадње с легитимним хрватским званичницима како би се додатно ојачала европска перспектива БиХ и како се права и статус хрватског народа више не би доводили у питање.

Изразио је и забринутост због догађа у вези са локалним изборим у Мостару, истакавши да ниједан изборни процес, а посебно не онај на који се чекало 12 година, не сме да изгуби интегритет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

prellee

19.01.2021. 10:22

Ovo je rezultat PORATNOG suživota u BiH, bolje rečeno u F BiH. Svijet je želio prikazati F BiH kao napredan PARTH Bosne i kao mogućnost dogovora. U F BiH se ne mogu dogovoriti Bošnjaci i Hrvati.Bošnjaci sebe doživljavaju močnim i jedinim predstavnicima koji trebaju sve određivati, davati drugima onoliko koliko oni misle da trebaju, da budu gospodari, ostali sluge. U takvoj FBiH Hrvati su marginalizovani, nepriznati i postoji mogućnost da izgube Mostar, svoj grad u Hercegovini, gdje su oni trebali da odlučuju. Nažalost, kad imaš skrivene namjere i neistinsku želju za suživotom na hibridni način kao u Bosni, onda sudbina Hrvata je izvjesna, njih neće biti u BiH , čak je i Mostar sporan. Mislim da su Hrvati ostavljeni sami i da nemaju prijatelja na Zapadu.,Plenković je prevelika nada, ali mali potencijal. Takva sudbina čeka za 15 godina i Srbe, i Banja Luku. Bošnjaci ne uvažavaju nikoga i guraju samo svoje, što njima odgovara, što oni žele. Bošnjacki ratni ciljevi se ostvaruju polagano, što njihov duhovni vođa znao da kaže, nigdje ne žuriti, polako i do svoje države.

NN

20.01.2021. 20:24

У БиХ и Далмацији не постоје етнички Хрвати. Становништво Далмације, БиХ, Црне Горе и Србије им идентичан ДНК хаплотип. Са тих простора се регрутују донатори за пресађивање костне сржи. Кајкавски ДНК запис - правих етничких Хрватаа, уколико се са тиме слажу Словенци - је мешавина бугарских и мађарских генетских наноса.