НОВИ СОЈ ВИРУСА У РЕГИОНУ? Мутирани вирус короне је већ у Мађарској

Танјуг

18. 01. 2021. у 13:00

НОВИ СОЈ ВИРУСА У РЕГИОНУ? Мутирани вирус короне је већ у Мађарској

Фото Танјуг-АП

ДИРЕКТОРКА загребачке Инфективне клинике Алемка Маркотић упозорила је данас да је мутирани вирус короне већ у Мађарској и да га, како је казала, највероватније има и у другим државама у окружењу.

- Болнички систем је под мањим оптерећењем. Морамо и даље бити опрезни, имамо добар, изврстан резултат, али то не значи да смемо игнорисати ситуацију која је у Европи, а то је да један део земаља има један врло високи пораст, који се догодио за кратко време- рекла је Маркотић.

Ако, навела је, овај вирус инфицира 100 људи, мутирани ће - 170.

-Понавља се онај део од почетка пандемије кад се мислило да можда вирус неће ни доћи, па ако и дође да ћемо га брзо зауставити- рекла је Маркотић и додала да ситуација није таква и да се зато мора и даље водити рачуна о поштовању епидемиолошких мера.

-Поштовањем мера треба сузбити трећи талас, који може бити пуно гори од прошлих. Важно је да се пазимо, да пратимо ситуацију, да на време идентификујемо вирус, болесни нека се јаве лекару, нека посебно пазе ако су били у Великој Британији или Ирској- рекла је Маркотић на конференцији за новинаре Националног штаба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)