ИЗГУБИЛИ СЕ ПРАТЕЋИ НАВИГАЦИЈУ: Кинески туристи заглавили у снежном наносу на путу за Сарајево

Novosti online

15. 01. 2021. у 18:50

ИЗГУБИЛИ СЕ ПРАТЕЋИ НАВИГАЦИЈУ: Кинески туристи заглавили у снежном наносу на путу за Сарајево

Depositphotos

ВАТРОГАСЦИ и полиција из Власенице евакуисали су двоје кинеских туриста који су се, на путу за Сарајево, изгубили у Заклопачи, где их је одвела навигација.

Дежурни ватрогасац Мирко Ђурић рекао је Срни да је синоћ у 19.30 часова добио телефонски позив у Ватрогасном дому, да је чуо жену која “на лошем енглеском дозива у помоћ”, те да је схватио да је реч о двоје кинеских држављана у невољи и да је од тог тренутка па до поноћи трајала акција спашавања, преноси Српскаинфо.

– Кинези су се запутили у Сарајево, навигација их је одвела у погрешном смеру, па су на путу остали заглављени у снежном наносу. Тражио сам координате и тако је кренула акција спашавања – додао је Ђурић.

Он је испричао да је са колегом Миливојем Максимовићем одмах кренуо по координатама да спасу људе, те да су након одређеног времена обавештени да су полицајци Бранислав Станић и Миленко Ковачевић већ на терену, у потрази за залуталим туристима према старом путу ка Хан Пијеску и да их, користећи светлосну и звучну сигнализацију, покушавају лоцирати.

Према његовим речима, акција спашавања била је изузетно тешка, а за кинеске држављане напорна јер су били заглављени у ауту дуже од пет часова.

– С обзиром на то да их је навигација навела да погрешно скрену у Заклопачи, они су кренули у правцу хидроелектране, али су скренули десно крај гробља и цркве и остали у снежном наносу, у заоеоку Нерићи – додао је он.

Залутали кинески држављани помоћ нису могли потражити одмах јер на тој локацији није било мреже.

– Када смо их пронашли били су промрзли и мокри, а гориво им је било при крају, па нису могли ни да се греју у аутомобилу. Да су ту остали још сат-два, ова прича сигурно не би имала срећан крај – каже Ђурић.

Он је додао да су након спасавања залутале туристе одвезли у власенички Ватрогасни дом, где су се окрепили и угрејали, а понудили су им и да преспавају.

- Али, рекли су да би то било превише, да смо много учинили за њих, без обзира што сам им ја објаснио да је то наш посао. Срећни и насмејани наставили су свој пут ка Сарајеву, где су желели да стигну пре полицијског часа - испричао је Ђурић.

Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар изјавио је Срни да је припадницима Полицијске станице Власеница синоћ у 18.15 часова пријављено да су се двоје кинеских држављана, управљајући путничким возилом изгубили на подручју Власенице.

Бобар је додао да су по пријави одмах поступили припадници Полицијске станице Власеница који су са ватрогасцима пронашли двоје кинеских држављана.

– Они су евакуисани, нису били повређени, а аутомобил је враћен на локални пут – навео је Бобар.

Он је напоменуо да су полицијски службеници показали висок степен професионализма и спремност да пруже помоћ свим грађанима у било којој ситуацији, и да имају одличну сарадњу са припадницима Ватрогасне јединице.

(Објектив)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)