ХРВАТИ НАПРАВИЛИ ХАОС У ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Урсула фон дер Лајен и пометња због спота ХДЗ-а

Novosti online

14. 01. 2021. у 22:54

ХРВАТИ НАПРАВИЛИ ХАОС У ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Урсула фон дер Лајен и пометња због спота ХДЗ-а

Фото: Танјуг/АП

ЕВРОПСКА комисија (ЕК) најавила је у данас да ће развити нове смернице за учешће својих представника у предизборним кампањама у државама чланицама, после критика које је председница ЕК Урсула фон дер Лајен добила јер се прошле године појавила у ХДЗ-овом предизборном споту.

- ЕК ће у смерницама разјаснити практичне модалитете за учешће својих чланова у националним изборним кампањама - рекао је потпредседник ЕК Марош Шефчович у писму европском омбудсману Емили О`Рајли, преноси Хина.

У јулу 2020. године, дан уочи парламентарних избора, ХДЗ је објавио кратак видео у којем лидери Европске народне странке (ЕПП), укључујући неколико премијера држава чланица, Урсулу фон дер Лајен и потпредседницу ЕК Дубравку Шуицу изговарају предизборни слоган на хрватском језику ХДЗ - "Сигурна Хрватска" .

Шефчович у писму наводи да Немица Фон дер Лајен није знала да је реч о предизборном видео снимку и да је „употреба ресурса ЕК била погрешна“.

Он, међутим, додаје да се Фон дер лајен није појавила као председница ЕК, већ као политичарка из ЕПП и да није прекршила кодекс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)