ОБЈАВА ХРВАТА ЈЕ ОСТАВИЛА МНОГЕ СРБЕ БЕЗ ТЕКСТА: "Желим да се извиним ако сам вас икада увредио! Хвала вам" (ФОТО)

Novosti online

13. 01. 2021. у 00:09

ОБЈАВА ХРВАТА ЈЕ ОСТАВИЛА МНОГЕ СРБЕ БЕЗ ТЕКСТА: Желим да се извиним ако сам вас икада увредио! Хвала вам (ФОТО)

Фото Танјуг

НА мрежи Reddit један корисник из Хрватске, Vedroops, упутио је новогодишње честитке Србима, али и захвалио им се и то након што је Хрватску погодио разоран земљотрес, а помоћ је међу првима упутила и Србија.

Хрват наводи да је почетак 2020. године провео у Србији са својим пријатељима и то да му је то био први пут да је био у нашој земљи.

- Могу рећи да су ми се Срби као народ допали својом великом гостопримљивошћу, свеопштој прихватљивости према другима и својом великодушношћу и духовитошћу - написао је Хрват.

Он је додаоо:

- Иако вас ја лично никада нисам мрзео, осим у младим и глупим безразложно мрзитељским годинама, могу рећи да сте ми након почетка 2020. и током ње прирасли ка срцу, од разговора са Србима који су у великој већини случајева врло пријатељски, па све до ваше културе и историје као два примера.

Он је искористио прилику да се путем ове објаве и "извини ако је икада увредио неког Србина током детињства".

- И након ове године волео бих да могу да се извиним сваком Србину којег сам случајно увредио док сам био дословно дете, од ратних препуцавања до наслађивања око Косова, јер могу рећи да су ми велика већина Срба које сам упознао, постали једни од најбољих и најближих пријатеља - наводи млади Хрват. - Особе које су ми у тренуцима враћале наду у живот и човечност, макар се око неких ствари не слагали, што не могу рећи за неке Хрвате.

Истиче да почетак 2021. не проводи у Србији, али да се радо се присећа 1. јануара 2020. и времена које је тада провео у Србији, наводећи тај период као један од најбољих раздобља његовог живота.

Фото. Принтскрин Reddit

Он тврди да се у животу није осећао тако прихваћено од околине, као што се осећао у Србији.

- Што је иронично, јер сам цео живот провео у Хрватској. Да скратим, надам се да ће ова 2021. година бити боља од прошле, и да ће се наши односи, што политички, што општи, наставити да се побољшавају као сада, и да ће глас (барем се надам) већине увек превладавати гласну мањину - поручује млади Хрват.

Он је упутио важну поруку свима:

- И надам се да ћемо ми Хрвати успети да научимо пуно ствари о вама, као и ви о нама, јер у неким стварима, једноставно сте бољи од нас. Срећна нова година, живели ви мени сви добри људи и желим вам срећу ове године.

Ова објава убрзо је наишла на реакцију других корисника ове мреже, укључујући оне из Србије, који су му такође пожелели срећне празнике и узвратили лепе жеље.

Фото. Принтскрин Reddit

Неки од корисника су изнели и своја искуства о упознавању Хрвата или Срба.

Односи између Срба и Хрвата последњих неколико дана налазе се у жижи јавности, након разорног земљотреса који је погодио Хрватску крајем децембра 2020. године. Наиме, помоћ коју је Србија упутила Хрватској наишла је на захвалност Владе Хрватске и хрватских грађана.Ови изрази солидарности сежу још пре неколико година када се и Хрватска нашла Србији током поплава 2014. године када је упутила новац и људство нашој земљи.

Фото. Принтскрин Reddit

Многи су након земљотреса у Хрватској истицали на друштвеним мрежама да је Србија помогла тој земљи чак више него Хрватска католичка црква.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Jovan

13.01.2021. 01:22

I sad mi treba da kazemo evo, ima i normalnih hrvata koji nas ne mrze, ajmo im ponovo u bratski zagrljaj, Juuuugooooslavijooo na nogeeee... bla bla bla... Ostavite se toga kao Boga vas molim, nikad vise sa njima!

Aspalathos

14.01.2021. 18:47

Биолошки балкански Славени су скиоцкани сви од истог генског материјала. Разлике су искључиво социолошке (вера, дијалекти, обичаји...). Кад ме неко упита шта сам по националности раније бих одговарао - Југословен, а сада објасним да сам "добро умешана вода Дунава и Јадрана". Недостатак ми је што сам школе завршавао у западним и источним крајевима бивше нам заједничке државе, па тако течно говорим на: е , и , ије , али то не бројим у стране језике.