УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ПОДРЖАО СРБЕ: Централизација БиХ и рушење Дејтона дестабилизују ту државу!

Novosti online

11. 01. 2021. у 19:38

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ПОДРЖАО СРБЕ: Централизација БиХ и рушење Дејтона дестабилизују ту државу!

Фото: Илустрација/притнскрин

АМЕРИЧКИ професор антропологије, права и међународних односа Роберт Хајден са Универзитета у Питсбургу, сматра да нису оправдани предлози са запада о централизацији Босне и Херцеговине.

- Као што и приличи успешном мировном споразуму, Дејтонски споразум из новембра 1995. године којим је окончан босански рат обележен је на његову двадесет пету годишњицу налетом међународних конференција. Чудно, иако је опште признато да је споразум одржао мир, већина позива на радикалну „ревизију Даитона“, с образложењем да су босанске институције превише гломазне, склоне корупцији и политички неправедне према мањинама. Још необичније, дато је много предлога за решавање ових проблема демонтирањем самих структура које су донеле и одржавале мир. Уместо тога, снаге НАТО-а требале би наметнути Хрватима и Србима у Босни, половини становништва и већину на 60 процената њене територије, централизовану државу против које су они ратовали, тј. да би је спречили. Будући да нема назнака да ће многи Хрвати и Срби то прихватити, НАТО трупе ће бити вероватно сматране окупаторском силом, улогом која није добро функционисала у Авганистану или Ираку - сматра професор. 

Он истиче да је подела БиХ на три ентитета била кључ, не само за окончање рата, већ и за одржавање мира.

Многи босански проблеми, међутим, нису последица Дејтонског споразума или неприступања НАТО-у, сматра професор.

Он је истакао да је, према званичним истраживањима, корупција у БиХ мања него у неким државама чланицама НАТО пакта (Северна Македонија и Албанија), а далеко мања него у Ираку и Авганистану, где Хајден истиче да су дуготрајне америчке окупације довеле до мање одрживих држава него што је БиХ.

Фото Танјуг

Професор истиче и да се на попису у БиХ само 1 одсто грађана изјаснило се као национално неутрални „Босанци“.

- Дејтонски устав у суштини је ову подељену кућу прогласио етажном сусвојином, упркос томе што су два од три станара одбила сувласништво. Кондоминијум се може наставити само ако су та два станара, Хрвати и Срби из БиХ, задовољни што трећи неће покушати да преузме њихове делове куће. Већина предлога америчких аналитичара за „поправљање Босне“ јесу да НАТО помогне Бошњацима у таквом преузимању државе, намећући централизовану владу Хрватима и Србима. Тешко је замислити бољи начин за дестабилизацију Босне. Још је теже наћи оправдан разлог за такве предлоге - пише професор Хајден у тексту за Национални интерес и закључује:

- Босна није таква каква је због Дејтона; него је Дејтон такав какав је због природе босанског друштва. Дејтонски систем одржава мир двадесет и пет година. Зашто сада дестабилизовати Босну?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragomir

11.01.2021. 21:13

Прво да се уведу регистарске таблице аутомобла. SA, BL, ZE, MO, TZ итд. Па ако се са тим ознакама сви буду возили без проблема, супер. А затим да се одстране сви саветодавци који храбре ентитете да се држе само својих интераса, а не општих, па ко зна можда нешто и буде.