ТУЖНО БАДЊЕ ВЕЧЕ НА БАНИЈИ: Паника, очај и забринутост међу Србима - у потпуном мраку дочекују Божић

Јурица Керблер, Стални Дописник из Загреба

06. 01. 2021. у 22:35

И док су несрећни становници Мајских Пољана, српског села на Банији, припремали скромну трпезу пред Божић снажни земљотрес од 5 степени по Рихтеру пред бадњу вече изазвао је нову панику, очај и забринутост. Оно мало што је преостало од кућа додатно је оштећено, а у потпуном мраку људи дочекују хладни Божић на Банији.

ТУЖНО БАДЊЕ ВЕЧЕ НА БАНИЈИ: Паника, очај и забринутост међу Србима - у потпуном мраку дочекују Божић

Фото: Принтскрин

Мајске Пољане су у потпуном мраку. Људи се окупљају на блатњавом путу где је од времена до времена прође неки аутомобил. Сви су у великом страху, бојећи се да следи још неки земљотрес. Кажу да је срећа у несрећи што је овај последњи био око 18 часова, када су људи престали да раде на санацији оштећених кровова. У противном би сигурно биле много теже последице, а по последњим вестима на целом. Подручју нема озлеђених.

- Ми смо ионако заборављено село, нисмо имали јавну расвету ни пред земљотрес. Припремали смо печено прасе да се мало орасположимо за Божић, а дочекали нови ужас - каже Драгиша Лончаревић из Мајских Пољана. На сваком кораку забринутост, прокишњавају и контејнери који су допремљени на ово подручје, а неки и даље спавају по шаторима које је натопила киша.

Људи не одлазе јер се брину за преосталу стоку, али су многи жене и децу послали на безбедно.

- Сви смо ми сиротиња, није нас живот штедео, а сада смо дословно остали без ичега - говори Милан Батић из Мајских Пољана.

Божићно расположење је свагде изостало у банијским селима, иако људи у тим страшним условима покушавају бар мало да дочарају божићну атмосферу. Једни теше друге, али сви су свесни да их чека још једна тешка ноћ. А и све ове досадашње биле су ионако једна тежа од друге. Кроз Петрињу пролазе полицијски аутомобили, ватрогасци, али прве провере на терену указују да је дошло до нових оштећења, али на срећу нема жртава. Градоначелник Даринко Думбовић новинарима говори да га људи стално питају има ли краја овом ужасу, а он само може да слегне раменима. Најављује и могућност да сви грађани Петриње буду евакуисани.

Банију, нажалост, чека још једна тешка ноћ уочи Божића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Komandant 1001

07.01.2021. 01:30

Navikli smo na patnje uvek praćeni bolom i tugom, ostavljali kosti naših Banijaca, ali uvek vođeni inatom, verom, Pravoslavljem našim. Braćo i sestre Banije "krvave haljine" Hristos se rodi !