ЛАЖНА ВЕСТ: СРБИ СПАВАЈУ ПО СВИЊЦИМА, НЕМАЈУ ЋЕБАД НИ ХРАНУ Сведочење хрватског новинара о ситуацији у Мајским Пољанама

В. Н.

04. 01. 2021. у 09:23

ЗЕМЉОТРЕСИ који већ данима руше Петрињу, Глину и Мајске Пољане још једном су потврдили оно што сви већ знамо - да нису сви у Хрватској једнаки, већ су неки мало "једнакији" од других.

ЛАЖНА ВЕСТ: СРБИ СПАВАЈУ ПО СВИЊЦИМА, НЕМАЈУ ЋЕБАД НИ ХРАНУ Сведочење хрватског новинара о ситуацији у Мајским Пољанама

Фото: ЕПА

Снимак исповести волонтерке Романе Иљегић, која је на свом фејсбук налогу упознала јавност са чињеницом да хрватски Црвени криж тражи документа и доказе о „хрватству“ пре дељења помоћи узбунио је јавност, а ново сведочанство о томе нам долази из пера Ивице Невешћанина, новинара „Слободне Далмације“.

Невешћанин је у свом тексту описао како је изгледало једно вече у Мајским Пољанама током посете Дамира Трута, директора Цивилне заштите у Хрватској. Призори разрушених села, неиспаваних волонтера и новинара, и цивила који данима чекају помоћ у чврстом су контрасту са Трутом, човеком који једини у блатњавом селу има чисте ципеле и досађује се у свом црном џипу.

„Стојимо Јуре и ја на киши као два слепца у мрклом мраку. Чекамо. Одједном, испред нас се заустави блатом прекривени велики бели пикап. Искочи из њега неки младић, тридесетак година, без кишобрана и јакне. "Добро вече. Знате ли где су машине?" "Машине?", упитам. "Багери, комбинирке за мицање рушевина. Зашто нема машина у Мајским Пољанама?", подигне глас.

"Ми смо новинари, дошли смо из Задра пре три сата, стварно не знам". "Нема их, а!?", љутито ће. "Нема! Зато што су Срби?! Је ли због тога?! Па како то могу!", ухвати се руком за чело. "Људи спавају у свињцима! Немају ништа! Ни хране, ни ћебад! Цео дан идем од једних до других! Зашто им нико не помогне?!", виче.

Дамир Трут/Фото: Принтсцреен

Горак укус у устима употпуњује чињеница да Марко није добио одговор на своје питање, док се Невешћанин из прве руке уверио у то како преживљавају људи у Мајским Пољанама након потреса.

"Живе у ауту. Нико од потреса није видео ни Цивилну заштиту ни Црвени криж. Све што су добили – суву храну и воду, неки чак и агрегат – донели су им волонтери, људи попут Марка. У сабирним центрима у Глини и Петрињи има ћебади да се покрије пола Хрватске, али кад смо господина Лончара испред уништене куће питали шта му треба, прво је рекао: "Ћебе, нешто постељине и зимска јакна".

Да су хрватске власти потпуно заказале у времену катастрофе показао је и градоначелник Петриње Даринко Думбовић, који је најавио да ће држави вратити 30 милиона куна помоћи јер се не брине о људима и штети, већ о политичкој припадности.

- Преспавао сам и преломио. Нећу узети 30 милиона куна које је жупан Иво Жинић, од укупно 100 милиона за подручја погођена потресом, доделио Петрињи. Ако влада жели помоћи Петрињцима, нека нам директно пошаље помоћ - огорчено је рекао градоначелник Думбовић.

На основу ове реакције градоначелника, оправдано се поставља питање шта чека све погођене земљотресом ако хрватске власти неће да помогну сопственим људима само због њихове националне или политичке припадности?

Док они броје крвна зрнца и чланске књижице, волонтери који су дошли из целе земље су чист пример да је људе могуће делити само на добре и лоше, а да они представљају најбоље у Хрватској. Ако Загреб не жели или није у стању да помогне разрушеним подручјима, нека барем не одмаже људима који су дошли да помогну и да се солидаришу са мештанима Петриње, Глине, Сиска и Мајских Пољана.

Раскринкавање.ба урадио је анализу текста које смо пренели са портала Слободна Далмација те утврдио да је текст лазна вест. Преносимо њихову анализу и овом приликом извињавамо се читаоцима, а захваљујемо порталу Раскринкавање.ба.

Шта су чињенице?

На Фацебоок страници волонтерке Романе Иљагић 2.1.2021. године објављен је видео у којем Иљагић износи критике на рачун Црвеног крста Хрватске и његовог ђеловања у подручјима погођеним земљотресом. Она, између осталог, наводи и да Црвени крст “пита које су националности” они којима треба помоћ.

“Налазимо се на Мајским Пољанама. Једну ствар ћу вам само рећи, надам се да ће се шерат овај видео и то је да Црвени криж није направио свој посао. Где год смо били на овим ђеловима људи кажу да их нису обилазили, пролазили овђе само да би били виђени. Кад дођу по помоћ особно, те људи којима треба помоћ Црвени криж их пита за папире, питају које су националности. Па како вас није срам?”

Тврдњама изнесеним у овом видеу бавио се АФП у анализи објављеној 6.1.2021. Српско национално вијец́е је у изјави за ову фацт-цхецкинг платформу потврдило да нема информације да се такво нешто дешава на терену.

“Нема дојава тог типа,” рекла је АФП-у Анета Владимиров, заменица председника Српског народног већа, у телефонским разговору 5. јануара 2021. Она наводи да је СНВ сарађивао са Црвеним крстом и “пре овога” и да су “редовно у контакту” за координацију у садашњој ситуацији. СНВ такође “има много људи на терену. Да се нешто тако догодило мислим да бисмо то знали.”


Она каже да се многи волонтери и хуманитарне организације координирају и дају све од себе, али да је могуц́е да неке људе још нису обилазили. “Морате да разумете да је тамо комплицирано, до неких кућа нема пута, све је блато. Потребни су нам машине и путеви да бисмо их могли донети. Али помоћ стиже,” рекла је Владимиров, наглашавајући напоре за координацију између различитих организација.

Видео је, како наводи АФП, “изненадио” и локалне Србе. 

“Никоме ни у једном тренутку није пало на памет икога питати такво питање, сви смо људи и сви добијају исто и збринути су исто. Не стигнемо ни да попричамо поштено и опустимо, а не да идемо од куће до куће и питамо за националност,” рекла је у порукама 5. јануара за АФП Чињенице Ања, Српкиња из Хрватске.

Овај портал је пренио и изјаву Катарине Зорић, портпаролке Црвеног крста, којом се демантују наводи из видеа.

Чланак новинара Ивице Невешћанина, на који се позивају Новости (.рс), објављен је на порталу Слободна Далмација у форми репортаже 3.1.2021. под насловом:

Потресно свједочанство нашег репортера о односу према страдалима: Зашто су чизме Дамира Трута у блату Мајских Пољана биле беспријекорно чисте?

Невешчанин је ситуацију након земљотреса у Мајским Пољанама описао кроз двије карактеристичне “слике”, односно ситуације на терену. У једној од њих аутор описује конверзацију са једним волонтером који говори да људи у Мајским Пољанама “спавају у свињцима”, те да немају храну и ћебад. Волонтер, такође, пита је ли разлог због којег нису дошли багери за рашчишћавање рушевина то што ту живе Срби.

 Овај дио чланка Слободне Далмације нашао се на порталу Новости (.рс) у форми цитата, а његови поједини дијелови и у наслову текста. Но у наслову је именица “људи”, коју је изговорио волонтер, замијењена именицом “Срби”, чиме се имплицира да ћебад и храну не добијају само припадници српске националности.

Подаци пописа становништва из 2011. године говоре да у Мајским Пољанама живи око 70% Срба и око 27% Хрвата.

Осим поменуте изјаве волонтера, изговорене у стресној ситуацији, којом се изостанак помоћи повезује са чињеницом да у Мајским Пољанама живе већином Срби, ни у репортажи објављеној на Слободној Далмацији, ни у тексту на порталу Новости (.рс) не наводе се други примјери или свједочења која би указала да се ради о систематској дискриминацији.

Изјава градоначелника Петриње Даринка Думбовића, да ће држави вратити 30 милиона куна помоћи “јер се не брине о људима и штети, већ о политичкој припадности”, у чланку је представљена као још један доказ да “хрватске власти неће да помогну сопственим људима само због њихове националне или политичке припадности”. 

Како се наводи у чланку портала Јутарњи од 1.1.2021, незадовољан износом помоћи који је намијењен за Петрињу, Думбовић (Народна странка - реформисти) је рекао да неће узети 30 милиона куна које је сисачко-мославачки жупан Иво Жинић (Хрватска демократска заједница) додијелио Петрињи, од укупно 100 милиона за подручја погођена потресом, и позвао Владу да, ако жели помоћи Петрињцима, директно пошаље помоћ на темељу стручне процјене.

Думбовић је свој став додатно објаснио:

“На сваком кораку се осјећа политичка снага и мишић. Помоћ се дијели коме треба и не треба. Петриња има 24.000 становника, а Глина нема више од 2.000, а с околним селима 9.000. Ако од 100 милијуна куна Петрињи даш 30 милијуна, а Глини 25 милијуна, онда ми нетко треба објаснити по којем се то кључу дијели ако није по политичком”.

Иако се у чланку који су објавиле Новости (.рс) наводи да је волонтерка Романа Иљегић “упознала јавност са чињеницом да хрватски Црвени криж тражи документа и доказе о хрватству“ прије дијељења помоћи, изјаве представника Српског националног вијећа, чланова српске заједнице, те Црвеног крста Хрватске говоре да на терену нису забиљежени овакви случајеви. Стога ову тврдњу објављену на порталу Новости (.рс) оцјењујемо као лажну вијест. Оцјену преношење лажних вијести добијају сви портали који су пренијели ову тврдњу. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)