КАКО СУ ОБНАВЉАНЕ СРПСКЕ КУЋЕ ПОСЛЕ „ОЛУЈЕ”? Чим је ударио земљотрес, срушиле су се (ВИДЕО)

Novosti online

03. 01. 2021. у 18:23

ЗАМЕНИЦА градоначелника Глине из редова српске мањине Бранка Бакшић Митић потврдила је речи водитеља ХРТ-а да су се многе куће које су обновљене после Олује срушиле.

КАКО СУ ОБНАВЉАНЕ СРПСКЕ КУЋЕ ПОСЛЕ „ОЛУЈЕ”? Чим је ударио земљотрес, срушиле су се (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин ХРТ

- То је тачно. Многе су се срушиле - потврдила је Бранка Бакшић Митић.

- Како је то могуће? - питао је водитељ.

- Заиста то не знам - уз кисео осмех одговорила је заменица градоначелника.

Бакшић Митић рекла је да им је сад најважније све људе сместити, да им осигурају кров над главом, да нису више на ливади и под импровизованим шаторима.

- То је приоритет број један. А таквих још имамо - рекла је Бакшић Митић.

Говорећи о људима који спавају у аутима, споменула је шесточлану породицу из Дреновца с четворо деце којој је стигла приватно донирана кућица и синоћ су прву ноћ провели у њој.

Истиче како су контејнери бољи од камп-кућица јер су топлији. 

Поручила је да људи страдали у земљотресу не могу чекати десет година да им се направи кућа, већ да то треба решити у годину дана, иначе их неће бити.

Најпотреснији догађај

Испричала је и најпотреснији догађај који је видела у Мајским Пољанама,

- Сузана је одмах мене звала кад је отишла горе, каже: "Мој Дарко, све је пало на њега", испричала је Бакшић Митић.

- Била сам присутна кад су га извадили. То је било престрашно. Немам шта рећи. Ужас - додала је у сузама.

,,Немамо више ни где папуче да купимо"

Говорећи о пропасти Глине, Бранка Бакшић Митић каже да је тај град имао сигурно 6 продавница обуће.

- Пре годину дана затворила се и последња. То је толико било тужно, да сам се ја расплакала. Па, ми више немамо где купити папуче и гумене чизме - рекла је заменица градоначелника Глине.

Дочекао је пацов у канцеларији

С обзиром на то да је заменица градоначелника из редова српске мањине у Хрватској, Бранка каже да је првог дана у канцеларији дочекао пацов у вази, али да не зна да ли је то била нека порука. 

Истакла је и проблем који има са немогућношћу да користи службена возила када носи помоћ људима у забаченим селима око Глине. Каже да су је из градских власти упутили да помоћ коју јој проследи удружење ,,Људи за људе" преда Хрватском Црвеном крсту.

- Ја сам рекла да би људи донирали помоћ Црвеном крсту, да су тако хтели - изјавила је Бранка и додала да се снашла за возило којим обилази људе.

Живот без струје у 21. веку

Бакшић Митић је истакла да су пре рата сва села у околини Глине имала струју, да су људи секли своје шуме за бандере и да су платили прикључак, а да сада многи немају струју, те да су, они који су је добили, морали поново да плате прикључак.

Бранка је истакла да је битно да се тим људима, у оној дивљини, бар обезбеди да имају улично светло испред куће.

Бака Љуба жива

Она је истакла и да је бака Љуба Обрадовић жива и да има соларне панеле.

Фото: 24 сата принтскрин

Како каже Бранка, Љубина кућа нема знатнија оштећења у земљотресу.

Више о бака Љуби читајте ОВДЕ.

Онлајн настава у Доњем Класнићу

Деца у Доњем Класнићу немају сигнал и кад је онлајн настава, мајка их стави у аутомобил и одвезе на брдо, како би деца пратила онлајн наставу.

Последњих пет дана није спавала ни шест сати

Бакшић Митић рекла је и како је преговарала неколико дана око кућица из Пореча, а да на крају ниједна није дошла у Глину јер их наводно нису хтели пустити.

Бакшић Митић каже како мисли да у последњих пет дана није спавала ни шест сати. На путу из Глине за Загреб је успела уговорити пет кућица које већ крећу према Глини. Људи између осталог, каже, траже доње рубље, гумене чизме, старачки домови немају детерџента...

Помоћ потребна људима

На крају је напоменула како су рецимо у Мајским Пољанама где живе Срби, Хрвати и Роми уништене куће људима.

- Тамо су људи којима је потребна помоћ, а не Срби, Хрвати и Роми - закључила је Бакшић Митић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Vesna

03.01.2021. 18:36

Izgleda da se sve radilo da bi i ono malo Srba iz nekad srpske Krajine zauvek otislo, nestalo. Pa ljudi moji, cemu se hrvati nadaju ako svi Srbi odu i nestanu, opustelim selima ili divljim zverima. - Kako covek cini tako mu biva, kakve su nam misli takav nam je i zivot. Zato je mnogo lepse ziveti u ljubavi sa svima i uvek misliti pozitivno. Mozda ovaj nesrecni potres osvesti neke koji jos zive u 1941-oj godini.

Pa Vidi Ovako

03.01.2021. 19:08

Tako je to kad nema više ljudi. Bitno je da sada ima srba, hrvata, slovenaca, bosanaca, engleza, francuza i ostalih nacija, kao i hrišćana, muslimana i ostalih religija. Danas kao da je sramota biti Čovek, jer moraš biti neko od ovih gluposti, a ne čovek. E Čovečanstvo, u pogrešnom smeru ideš.

Željko Puškar

03.01.2021. 20:17

Poslije "Oluje"nisu obavljane srpske kuće,Srbi su napustili zavičaj i počeli se vraćatiposlije 3-4 godine u malom broju.Obnova je bila u punom jeku hrvatskim građanima koji su napustili područje Krajine,povratnicima Srbima koji su se vraćali iz Srbije bilo je nemoguće ostvariti pravo na obnovu iz sredstava države.Većinom su dobili pomoću građevinskom matrijalu od stranih donatora.Iz vlastitog iskustva pišem.I meni koji sam laik u građevinarstvu bilo je jasno da su radovi izvedeni nekvalitetno.....veliko pranje novca...

mariadolores

03.01.2021. 22:01

U obnovi su loše obnovljene kuće i Hrvata i Srba i Roma i svih drugih nacionalnosti... Izvođači radova su štedjeli na svemu samo da bi imali veću dobit... To je prava istina... Obnova u Gunji ništa bolja poslije poplave.. Tamo su dizali cijene radova u nebo...

Vjera

03.01.2021. 23:30

Hrvatski zvaničnici stalno ponavljaju da Hrvati u Srbiji imaju manja prava od Srba u Hrvatskoj! Ova emisija jasno pokazuje kakva su prava Srba u Hrvatskoj! Ne mogu reći sram ih bilo je se Hrvati ničega ne stide !

Mile

04.01.2021. 04:39

Da li je katastrofalni potres na Baniji morao da se dogodi pa da se tek sada vidi stvarna situacija na ovim prostorima? Istina, ovaj dio Hrvatske i ranije je bio na "repu" dogadjaja, a tumacenja su bila da je to pretezno srpsko stanovnistvo dok su oni drugi govorili da je za sve kriv politicki sistem. Medjutim, sto je danas problem? Nema Srba nema vise "onog" sistema a problema preko glave. Danas, na ovim prostorima nema volje za pozitivnim pomakom. Svi "'mudro" sute i cekaju. Jedino gospodin Darinko Dumbovic, gradonacelnik Petrinje pokusava nesto uraditi. Ali, sto moze pojedinac o ovoj situaciji?

Lenka

04.01.2021. 05:15

Koja ironija teske sudbine. Sta se moze ocekivati od naslednika zlikovaca koji su u crkvi u Glini, kao i Vrginmostu zaklali , a ranjene prezivele Srbe zive spalili. Crkvu srusili do temelja i ukupno ubili 6500 Srba. Ko tamo normalan moze ziveti i cemu se nadati ... ?