ГЛИНА ПРЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Град се распадао, ХДЗ дао богатство на Туђманов споменик

Novosti online

03. 01. 2021. у 10:40

ГРАДОВИ на Банији и пре разорног земљотреса изгледали су као да су из филмова катастрофе, а локалним је властима, уместо улагања у инфраструктуру, било важније подичити се спомеником Фрањи Туђману.

ГЛИНА ПРЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Град се распадао, ХДЗ дао богатство на Туђманов споменик

Фото: Фејсбук

Хрватски портал 24сата подсетио је на свој текст из октобра прошле године:

Глина, ако се случајно никад нисте затекли у њој, отужан је градић у Бановини, отприлике сат времена вожње од Загреба. Запуштен, уништен, напуштен. Нема људи, нема посла. Имате осећај као да сте времепловом отпутовали у ране деведесете.

У Глини је 3. августа свечано откривен и благословен споменик првом хрватском председнику. Споменик пригодно постављен на Тргу Фрање Туђмана открила је председница Колинда Грабар Китаровић, а церемонији су присуствовали министар бранитеља Томо Медвед, сисачко-мославачки жупан Иво Жинић, Фрањин син Мирослав Туђман и остала висока свита. 

ШтА се променило?

Укупна цијена устоличења споменика износила је 670.692,50 куна. Израдио га је скулптор Иван Фијолић, познат по споменику Бруса Лија у Мостару, а свој рад наплатио је 146.500 куна. Остатак од 524.192,50 куна био је предвиђен за, “извођење радова уређења споменичких обележја, оплочења и комуналне опреме на Тргу др Фрање Туђмана”. 

Осим постављеног Туђманова споменика , ионако плаћеног 146 хиљада куна, шта се толико променило на истоименом тргу?

На први поглед ништа. На други исто ништа. На 103. пут, исто ништа. Неколико десетина квадратних метара бетонских плоча око споменика изгледа готово исто као што су изгледале пре почетка радова. Заправо, изгледају готово исто као и што су изгледале 2011, кад је Гуглов аутомобил прошао туда.

На шта се онда потрошио сав новац? Исплаћен је Комуналцу Глина, градском комуналном подузећу, које је затим ангажовало троје подизвођача - електро обрт, фирму за обраду камена и геодетску фирму. Зашто Град није једноставно директно уговорио подизвођаче, него је ишао преко Комуналца? Упућени извори кажу како је Комуналац Глина у озбиљним финансијским проблемима јер тешко проналазе средства за покривање трошкова плата запослених. Кажу да се градоначелник упушта у оваква уговарања како би испало да они много раде и зарађују, а заправо се послови преплаћују како би имали за плате радника.

Непостојећи градоначелник

Градоначелник о ком говоре је Стјепан Костањевић, из редова ХДЗ.

Можда сте раније чули за њега. “Провјерено” је објавило како је на темељу путних налога себи исплатио више од 43 хиљаде куна само за 2016. годину. Такође, Нет.хр је писао како је за обнову пута и градњу моста у Глини потрошено 1,2 милиона куна, што из градског прорачуна, што из Министарства регионалног развоја. Радови су се, наводно, изводили у децембру 2018. године, али тамо још нема моста, а ни пут није обновљен.

Новинари су тад потражили градоначелника Костањевића у његовој канцеларији у Градској управи, али није био тамо. Причекали су га неко време пред вратима, а онда су питали госпођу на шалтеру зна ли где је можда градоначелник.

- Нема њега данас. Нема га цео дан. Очекивали смо да дође јутрос у 9 - рекла је вредна госпођа.

А где је онда градоначелник?

- Погледајте да није можда у Схпитзе - кратко је упутила новинаре у оближњи кафић.

Проверили су, није био ни тамо. Данима се није јављао ни на мобилни телефон, а кад би га назвали на службени градски телефон, секретарица би их обавестила да градоначелника нема на радном месту. На службено питање путем мејла, одговорио је тек након две недеље. Градоначелник је објаснио шта је све било обухваћено радовима, укључујући “припремне и завршне, земљане и зидарске, те подополагачке и остале радове”. Додао је како је понуда Комуналца била јефтинија, а на крају је све скупа коштало 437.818,55 куна, јер је један део старог материјала остао употребљив. А зашто су уопште прво склапали уговор с Комуналцем? Јер су таква интерна правила и јер нису хтели цепати набавку. На питање да ли је оволики трошак примерен, ХДЗ-ов градоначелник “сматра да је примерено подићи споменик у част првом хрватском председнику и да то заслужују сви грађани Глине”.

Грађани у страху

Новинари су питали ретке пролазнике шта мисле о златном споменику првог председника у њиховом граду. Огорчени грађани редом су коментарисали како такво понашање није у реду, како је такав трошак превелики, како људи у међувремену копају по контејнерима, како их нико не пита за мишљење... Ипак, ниједан саговорник није дао да му се објави име.

Готово сваки љутити коментар био је испраћен страшљивом опаском да им се не откривају идентитети. Ипак, једна особа је пристала да јој буде објављено и име и презиме. Станислав Нужда, мушкарац у инвалидским колицима, у камеру је рекао како овакво понашање није у реду. Замолили су га да из главе каже прве три ствари које му падну на памет, а на које би се паметније могао потрошити новац.

- Санација нуклеарног отпада на подручју Баније. Уређење парка јер је историјска баштина. Требало би уредити путеве и ове старе куће које се распадају - рекао је Станислав.

Нико га није послушао.

(24сата.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miodrag

03.01.2021. 21:16

Nije propala samo Jugoslavija svojim raspadom, već i sve bivše republike koje su je činile zajedničkom državom.One republike koje su očekivale ulaskom u EU napredak,doživele su zapravo izdaju svojih očekivanja i duplo razočarenje u odnosu na republike koje su zadržale svoju nezavisnost.