ЗАПАДНИ „ШАМАР” ХРВАТСКОЈ: Због притиска Америке и ЕУ, пропао посао вредан неколико милијарди евра!

Танјуг

02. 01. 2021. у 15:50

ЗАПАДНИ „ШАМАР” ХРВАТСКОЈ: Због притиска Америке и ЕУ, пропао посао вредан неколико милијарди евра!

Председник и премијер Хрватске

ЛУЧКА управа Ријека је, без објашњења, поништила 20,5 милијарди куна (2,7 милијарди евра) вредан конкурс за концесију на Загребачкој обали у Ријеци, на који су стигле две обавезујуће понуде, и то светских играча у управљању лукама, преноси Вечерњи лист.

Проблем је било то што је једна понуда, и то најбоља, стигла од конзорцијума кинеских фирми.

Према информацијама Вечерњег листа, притисак САД и ЕУ на Хрватску да ту 50-годишњу концесију за контејнерски терминал у ријечкој луци не добију Кинези био је велики.

САД и ЕУ не желе због стратешких разлога Кинезе у ријечкој луци, а одлука о конкурсу за концесионара на Загребачкој обали стога је дуго вагана и одлагана.

Хрватска је могла да одабере кинеску понуду упркос противљењу својих западних савезника или да поништити конкурс.

Према информацијама Вечерњег листа, могућност да се одабере друга, неповољнија понуда, није узимана у обзир.

Управно веће одлуку о поништењу конкурса донело је још у среду, једногласно, а та вест је прошла готово незапажено и у сенци трагичних догађаја у Петрињи и околини које је погодио земљотрес.

Штуро је поручено да ће Лучка управа Ријека у најкраћем могућем законском року започети нови поступак давања концесије за развој, пословање и управљање контејнерским терминалом Загреб Дееп Сеа.

Поред кинеског конзорцијума, друга понуда на поништеном конкурсу стигла је од холандско-хрватског конзорцијума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Opaaaa

02.01.2021. 18:04

@Sandra - Odlicna vest, Srbiji to i odgovara, Kinezi ce svoju robu plasirati u Evropu preko Grcke luke Pirej koju su zakupili na 99 god, pa preko Srbije za EU, a oni neka se i dalje busaju u grudi sto su kao i EU i Nato... zadnja su rupa u Evropi, cist autogol...