ИМА ПОВРЕЂЕНИХ СРБА: Српско село срављено са земљом, два багера су целу ноћ уклањала рушевине

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

30. 12. 2020. у 08:36

СТАНОВНИКЕ Баније јутрос је опет пробудила серија земљотреса јачине од 4,6 до 4,9 степени по Рихтеру, који су изазвали додатне штете на већ разрушеним објектима од Петриње, Глине, Сиска и околних места.

ИМА ПОВРЕЂЕНИХ СРБА: Српско село срављено са земљом, два багера су целу ноћ уклањала рушевине

Фото: Јутјуб

Многи су ноћ провели на отвореном, уз ватру или су спавали у аутомобилима, док су некик смештени у касарне и хотеле у Загребу.

Тешка механизација радила је целу ноћ и рушили су се оштећени објекти и у самом центру Петриње. Струја је дошла у току ноћи, али већина људи у целом крају нема грејања јер су димњаци оштећени. Из целе Хрватске долазе камиони са помоћи, од хране до одеће.

Српско село Мајске Пољане сравњено је са земљом. Више од 90 одсто објеката су толико оштећени да у њима није могуће даље живети. Два багера су целу ноћ уклањали рушевине, а данас се очекује помоћ за несрећне људе. У селу је пет погинулих, двојица Срба, Дарко Кожић и Душан Булат, Ром Миле Јурковић и двојица Хрвата из БиХ, отац и син Фрањо и Марио Томић.

У Петрињи је погинула тринаестогодишња девојчица из мешаног брака Лаура Ц., а у Жужини оргуљаш у цркви Станко Зец.

Међу повређеним такође има Срба, а тешко су оштећени и верски објекти и српске цркве у том крају. 

Нова серија земљотреса узроковала је и додатне проблеме, а оштећене су и зграде у Загребу, Запрешићу и Карловцу. Тешко је страдала и болница у Сиску која дуго времена неће моћи бити у функцији, а оболели су пресељени у Загреб и Карловац. Оштећене су и загребачке болнице, пре свега дечја болница у центру града, али и бројни други објекти у главном хрватском граду. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)