ЕВРОПА КАЗНИЛА ОТКАЗ: Суд у Стразбуру пресудио у корист Србина у Хрватској

Јурица Керблер - стални дописник из Загреба

23. 12. 2020. у 23:19

ПРЕСУДОМ Европског суда за људска права у Стразбуру Хрватској је наложено да плати 5.000 евра породици Милета Новаковића, Србина из барањског места Дарда, због кршења његових људских права.

ЕВРОПА КАЗНИЛА ОТКАЗ: Суд у Стразбуру пресудио у корист Србина у Хрватској

Европски суд за људска права

Покојни професор техничког васпитања није дочекао правду, али је доживео да добије отказ и да му живот буде уништен јер је на једном часу изговорио српску реч "таваница" уместо хрватске "строп".

Када је деведесетих година прошлог века у средњој школи у Дарди изговорио реч "таваница" није ни сањао да ће му језички чистунци "нове" Хрватске одмах дати отказ. После анонимне пријаве просветна инспекција је стигла у школу и утврдила да Новаковић често користи српске речи у хрватској школи.Инспекторка је те, за Новаковића несрећне 1999, дошла на један час, ћутала је и слушала и после часа написала пресуду:

- Крив је јер користи и српске речи.

Експресно је професору који је предавао и у школама у Јагодњаку и Белом Манастиру уручен отказ и нашао се на улици, без динара у џепу. Писао је жалбе, тужбе, обраћао се свим судовима, од Општинског преко Врховног до Уставног суда Хрватске, али узалуд. "Таваница" му је одредила живот и умро је прошле године пре него што је дочекао правду пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Став европских судија је јасан: просветне власти Хрватске и судови повредили су Новаковићева права. Европски суд није разматрао да ли је Новаковић требало да каже "строп" уместо "таваница". Замерио је хрватским властима што су Милету онемогућили додатно оспособљавање, ако је то уопште било потребно.

ЦЕЛА ПОРОДИЦА УЧИТЕЉИ

СРЕДЊА школа у Дарди сада је припојена школи у Белом Манастиру, а они који су Новаковићу забранили предавања отишли су у пензију. Миле нови посао није нашао, а породица жели да заборави те мучне дане и пресуду из Стразбура не коментаришу. Новаковићи, сви редом учитељи, на својој су кожи осетили како је то када ти таваница, или строп, како коме драго, падне на главу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)