ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У МОСТАРУ: Највише гласова за ХДЗ, српска листа "Остајте овде" има представнике у градском већу

Танјуг

21. 12. 2020. у 07:23

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине објавила је прве прелиминарне резултате избора за Градско веће Града Мостара који, на основу око 20 одсто пребројаних гласова, који показују да је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ освојила највећи број гласова (6.310), док је српска листа "Остајте овде" освојила 522 гласа.

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У МОСТАРУ: Највише гласова за ХДЗ, српска листа Остајте овде има представнике у градском већу

Фото: Срна

Председник ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар рекао је да је одзив бирача на јучерашњим изборима у Мостару био 55 одсто.

Од укупно 95.959 уписаних бирача у Мостару је гласало њих 52.865.

Када је реч о прелиминарним изборним резултатима у Градској изборној јединици Мостар, највише гласова освојили су Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ 6.310 гласова, Коалиција за Мостар 3.820 гласова,

Хрватска републиканска странка (ХРС) 1.056 гласова, БХ блок 902 гласа, Српска листа "Остајте овђе" 522 гласа, ХДЗ 1990 350 гласова, Платформа за прогрес 305 гласова, Неовисна листа "Право на град" 226 гласова, Коалиција "Мостар мој дом" 166 гласова и Лијево крило 155 гласова.

- Можемо бити задовољни како је протекао изборни дан, а посебно смо се уверили да се процес гласања одвијао у складу с изборним правилима, уз појединачне изузетке који не указују на значајне повреде изборног процеса - рекао је Бакалар.

Он је додао да је ЦИК БиХ примио седам пријава које не указују на озбиљније повреде изборног процеса у Мостару, а које су упућене Градском бирачком одбору Мостара.

Када је реч о гласању путем ЦОВИД мобилних тимова, он је рекао да јуче није посећено свих 437 бирача који је требало да гласају уз помоћ тих тимова, а да ће то бити учињено у наредним данима.

- Ти гласови ће се бројати у главном сједишту за бројање, као и гласови оних који су гласали путем редовних мобилних тимова, гласови у одсуству, гласови непотврђених гласачких листића и гласови путем поште. Очекује се да сутра у главно средиште за бројање буду достављени ови изборни материјали. Вјерујемо да ће бројање гласова почети у уторак и радиће се у времену од 7 до 19 сати, осим за време празника. Гласачки пакети из иностранства ће се примати у наредних десет дана - додао је Бакалар.

Градско веће Града Мостара чини 35 одборника. Од тога се 22 бирају с шест градских подручја, а 13 са централне градске листе.

Избори у Мостару одржани су јуче после пуних 12 година, а на њима је учествовала и коалиција српских странака из БиХ на листи "Остајте овде, заједно за наш Мостар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)