ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КЕЦМАНОВИЋА: Атмосфера у БиХ гора него уочи рата!

Novosti online

20. 12. 2020. у 16:32

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КЕЦМАНОВИЋА: Атмосфера у БиХ гора него уочи рата!

Фото: Председништво БиХ

ПРОФЕСОР Ненад Кецмановић оценио је да је политичка атмосфера у БиХ "гора него уочи и непосредно након рата", четврт века после "благотворног" протектората високог представника.

Овакве идеје су, истакао је Кецмановић, веома опасне због тога што могу изазвати нове политичке, па и оружане сукобе који би се неминовно прелили на Србију и Хрватску, онда и на читав регион, а можда и далеко шире, јер би многи актери у свету заузели своју страну у конфликту у БиХ.

- Волео бих да претерујем ако кажем да онај ко дира у Дејтонски споразум можда прижељкује трећи светски рат. Не би било први пут да Сарајево постане детонатор таквог рата. У најмању руку, то је озбиљан атак на мир и стабилност у региону, у шта се сви заклињу - рекао је Кецмановић.

Он сматра да је Дејтонски споразум са анексима реални максимум који се могао постићи у БиХ.

- Неки нови и бољи споразум, који би прихватиле све три стране, не само да није понуђен, него нико нема ни идеју како би изгледао. Штавише, ни онај стари данас не би хтели сви поново да потпишу - навео је Кецмановић.

Кецамновић сматра да би се свака расправа о промени Дејтонског споразума завршила речима "спасавај га да не буде још горе".

Према његовим речима, центар западне моћи није направио унитарну БиХ ни када је био једина суперсила, а глобални однос снага се у међувремену знатно променио и активни политичари, који доносе одлуке, морају да воде рачуна о новој реалности.

- Шта уопште значи наметнути? Употребу војне силе или политичких притисака? Сила би изазвала контрасилу, а то значи рат, без обзира на однос снага - навео је Кецамновић.

Додао је како не не верује да би Европа била спремна да подржи тако нешто у своме дворишту, са новим таласима избеглица и хуманитарном катастрофом, а и Русија и Кина не би то посматрале скрштених руку.

Професор Уставног права и бивши дипломата БиХ Златко Диздаревић нагласио је да БиХ "живи потпуну државотворну хистерију" која не може још дуго да опстане.

- То шта ће бити са Дејтонским споразумом - хоће ли или неће бити распада земље - зависи од великих сила, које имају свој интерес у БиХ. Американци имају интерес да ојачају НАТО и да увуку БиХ, односно цели Балкан у НАТО, а Руси интерес да направе границу према НАТО овде. Како ће се то завршити то зависи од њих, а не од нас - рекао је он.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miki Zg

20.12.2020. 18:13

A,to je to .Svakih 20 god. ćeraju Srbe s svojih vjekovnih ognjišta .Nakon Hr. federacije BiH.,KiM-a sada bi iz Rep.Srpske protjerali Srbe .Želite li demokratski Zapad to ,imati će te treći svjetski rat i u svojoj kući !

Prellee

20.12.2020. 22:06

Covjek prosao sve, bio na funkciji, zna Bosnu, skrivene namjere pojedinih lidera, zna sta Bosnjaci zele.Da svakih 30 godina se probude strasti, mrznja poraste, a onda uz podrsku neobjektivnog Zapada zaborave Srpski interes, Srba preko Drine.To donese zrtve Srbima ali ni oni dobro proci nece.Kecmanovic sve misli ozbiljno i mora se tako uzeti.Mislim da Zapad iz 90 godina nije razumio gresku i opet ce je ponoviti, nazalost.Sustina je obracun sa Rusijom preko nasih glava.Prokleti greedy man from West.