ДОДИК ОБЈАСНИО БАЈДЕНУ ШТА ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ЗА СРБЕ: Председавајући Председништва честитао изабраном председнику САД

С. М.

16. 12. 2020. у 16:12

ДОДИК ОБЈАСНИО БАЈДЕНУ ШТА ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ЗА СРБЕ: Председавајући Председништва честитао изабраном председнику САД

Фото Танјуг

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку изабраном председнику САД Џозефу Бајдену.

- У капацитету председавајућег Председништву БиХ, као и представника српског народа у овој институцији, честитам на изборној победи и освојеном мандату на једној од најважнијих и најутицајнијих функција у свету - функцији председника Сједињених Америчких Држава - истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су САД, са којима српски народ дели пријатељство и савезништво дуже од једног века, један од аутора и гараната Дејтонског мировног споразума, усаглашеног у Ваздухопловној бази Рајт-Петерсон, у близини Дејтона, држава Охајо, који је зауставио крвопролиће и грађански рат у БиХ 1995. године, и успоставио уставно-правни систем у БиХ базиран на равноправности два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је подсетио да се датум усаглашавања, 21. новембар, слави као важан празник у Републици Српској, саопштено је из кабинета председавајућег и српског члана Председништва БиХ.

- Јасно је да је за српски народ, и мене лично, неприхватљиво обележавање 25. новембра, датума преузетог из претходног, комунистичког режима СФРЈ, као и датума који је најавио почетак грађанског рата у БиХ, 1. марта, тим више што БиХ нема дефинисан нити усвојен Закон о празницима. Сложићете се да је узајамно поштовање темељ успешне и продуктивне сарадње, која је и БиХ и региону у целини, преко потребна - истакао је српски члан и председавајући Председништва БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

prellee

16.12.2020. 17:45

Divno napisano i veoma poučno. Ima dovoljno izražene volje za saradanju ali i za uzajamno poštovanje strana u BiH. Samo takav pristup, može dovesti do razumnoga i prihvatljivog rješenja a nikako neki pristrasni i bully pristup, koji su neki nametali prije a pogotova danas, kad su se vremena mnogo promjenila.