ЛАВРОВ У ЗАГРЕБУ: Треба поштовати Републику Српску

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

16. 12. 2020. у 12:40

НАКОН пуних шеснаест година шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио је Загреб и у разговору са хрватским државним врхом потврдио да су погледи Хрватске и Руске федерације у односу на стање у БиХ јединствени.

ЛАВРОВ У ЗАГРЕБУ: Треба поштовати Републику Српску

Архива Новости

- Потпуно смо сагласни са Хрватском и око реформе изборног сустава, тако да сваки од три конституитивна народа бира свог представника у Председништво БиХ. Зато подржавамо реформу изборног сустава- рекао је Лавров истакнувши да нема БиХ ако се не поштују права сва три народа.

Критиковао је међународну заједницу која узима право да одлучује о судбини БиХ, јер Лавров сматра да је реч о независној земљи која сама на основу устава може да одлучује о својој судбини. Позвао је на поштивање Дејтонског споразума који се по мишљењу шефа руске дипломатије не треба мењати, а то значи да треба поштовати Републику Српску.

У друштву хрватског шефа дипломатије Гордсана Грлић Радмана Лавров је критиковао Европску унију, тврдећи да није спремна за нормалне односе са Русијом, али истакнуо и добре односе са Хрватском.

-Око косовског проблема тражимо да се поштује резолуција Већа безбедности Уједињених народа и да Приштина испуни обавезе према српској заједници на Косову.

У Загребу је у присуству Лаврова отворена нова зграда руске амбасаде, а најављена је и реализација Руског центра за науку и културу у Загребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)