ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ: Оглашен црвени аларм, очекују ударе ветра од 130 километара, таласе од 6 метара и јаку кишу!

Новости онлајн

06. 12. 2020. у 11:02

ВЕЛИКА олуја управо стиже на Јадран а за читаву обалу проглашено је упозорење највишег степена - црвени метеоаларм, а време ће, најављују метеоролози, бити опасно.

ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ: Оглашен црвени аларм, очекују ударе ветра од 130 километара, таласе од 6 метара и јаку кишу!

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Dalmacija Danas

ДХМЗ је за Истру, Далмацију и острва означио црвени метеоаларм, што значи изузетно опасно време. Црвени аларм огласио се због олујног, местимично орканског југа с ударима до 130 километара на сат, углавном на отвореном мору.

Уз овакве ударе са југа, ДХМЗ предвиђа отворене таласе од четири до шест метара. На обали се очекују таласи до пет метара. Очекује се и јака киша.

Прогнозни модели предвиђају екстремну количину падавина, пише Истрамет. То се посебно односи на подручје Истре. Понегде би за неколико сати могла киша колико падне за месец дана, па постоји могућност поплава и бујица.

Јака киша предвиђа се и за регију Госпић, Книн, Ријека, Сплит и Дубровник. За ове регионе проглашен је наранџасти аларм због обилних падавина.

Јутрос је део Омиша био под морем, извештава  Далмација данас. Ниски притисак и месечева плима са олујним и орканским ветровима са југа и југозапада проузроковали су пораст нивоа мора, па је већи део Омиша завршио поплављен. Током ноћи кише је било и на ширем сплитском подручју.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)