ХРВАТИЦА ДВА ПУТА ОБОЛЕЛА ОД КОРОНЕ: Мислила сам да је само прехладила, а онда сам изгубила укус

Novosti online

05. 12. 2020. у 20:56

РЕТКО се, судећи према изјавама стручњака, пацијенти короном у кратком периоду заразе два пута, при појави првих симптома крајем новембра, једна Бјеловарчанка је мислила је да се само прехладила.

ХРВАТИЦА  ДВА ПУТА ОБОЛЕЛА ОД КОРОНЕ: Мислила сам да је само прехладила, а онда сам изгубила укус

Фото: ЕПА

Први пут она је била позитивна 10. септембра када се тестирала јер је водила дете у бјеловарску болницу. Тада није имала никаквих симптома. Два и по месеца касније добила је температуру, главобољу...

- У септембру када сам први пут била позитивна нисам имала никакве сметње и целу изолацију сам провела без и најмањих тегоба – рекла је у суботу ова средовечна жена с подручја Бјеловарско – билогорске жупаније. 

Изгубила је укус, породица је у изолацији

- 25. новембра, шетајући са супругом рекла сам му да осећам бол у грудима и да ме „гребе“ у грлу. Прва помисао ми је била прехлада јер је било доста хладно - прича ова жена. 

Идуће јутро обратила се породичном лекару који јој је препоручио терапију амоксицилином. Температура јој се кретала између 37,3 до 37,8. У понедељак јој је одређен сумамед.

- Тад ми је пала температура. У четвртак, кад сам престала да користим сумамед опет се подигла температура, али ни овај пут није прелазила 38 степени. Прва три дана имала сам јаку главобољу која је сад мало попустила, али је и даље нос зачепљен и отежано дишем – појаснила је у каквом је тренутно здравственом стању. 

Изгубила је и укус, а остатак породице је сада у изолацији. Лекари, каже, не могу дефинисати њено стање са сигурношћу док епидемиолог са којом је разговарала појашњава да нису сигурни да ли се ради о реактивацији вируса или ремисији.

Главни епидемиолог др Весна Гргић претпоставља, како је изјавила за медије, да пацијенткиња није развила антитела када је први пута била позитивна те се због тога поновно заразила. 

У носу се након више месеци могу наћи честице

- Још не може да се каже да ли је могуће да се особа два пута зарази корона вирусом. Видећемо, то је нови вирус и треба још неко време да прође, ова сезонаће нас пуно научити Примећено је да се у носу одређеног броја особа, чак неколико месеци могу наћи честице, дефектне, али које не могу да инфицирају друге - каже професорка Алемка Маркотић.

(24 сата.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)