ВЕТО СОФИЈЕ „ДРЖИ“ ДО ИЗБОРА? Да ли бугарска блокада Северне Македоније за почетак приступних преговора са ЕУ „важи“ до марта

Младен СТАНЧИЋ, дописник "Вечерњих новости" - СКОПЉЕ

05. 12. 2020. у 18:32

ВЕТО СОФИЈЕ „ДРЖИ“ ДО ИЗБОРА? Да ли бугарска блокада Северне Македоније за почетак приступних преговора са ЕУ „важи“ до марта

Фото: АП

ПРЕМИЈЕР Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев у суботу је изјавио да су мале шансе у овој години за добијање датума приступних преговора са Европском унијом (ЕУ) због истрајавања Бугарске на блокади процеса.

Извесно је да до краја ове године, како оцењује, РСМ неће добити датум почетка приступних преговора са ЕУ.

- Имамо мало времена и простора, међутим, извесно је да ће Бугарска и овог месеца ставити вето. Мислим треба да сачекамо да им прођу избори у марту, да размишљају трезвеном главом. Без тог притиска од избора. На пролеће да се решава питање - оценио је Заев у разговору за радио Канал 77.

Указао је „да ћемо увек бити страна која прави пријатељске кораке који отварају перспективу за међусобне односе са суседима укључујући и Бугарску, али никада за рачун тога нећемо довести у питање наш идентитет и достојанство о којима никада нећемо преговарати. То је наш идентитет као Македонаца који говоре македонским језиком“.

У јеку протеста опозиционе ВМРО-ДПМНЕ због контроверзних ставова изнетих у разговору за бугарски Бгнес, и наводно тајних преговора са Софијом, управо под оптужбом за трговину идентитетом, Заев је изјавио да схвата захтеве грађана и њихове реакције, али како је рекао, „лидери су ту решавају тешка питања“. Сусрет страначких челника најавио је после окончања преговора са Софијом.

УСЛОВНИ КОМПРОМИС

ПРЕМА објављеним најавама софијског листа „24 часа“, идеја „утицајних европских политичара“, је у служби обезбеђења гаранција Бугарској да олакша процес, али да „више неће бити преварена“. Но, и да Скопље заувек не изгуби шансу за пуноправно чланство у ЕУ.

- Будући да су наши захтеви, као што је одстрањивање говора мржње из уџбеника, такви да се не могу решити одмах, Бугарска ће имати право на вето у свако време – наводи лист, уз прецизирање да то може да се догоди ако сва спорна питања буду укључена у путоказ за чланство РСМ, што ће одобрити Савет ЕУ.

Дакле, закључује се, у случају непоштовања договора или неиспуњења било које од обавеза, „Софија у свако време може да наметне вето“.

- Да говоримо отворено – интервју је био да би се радило позитивно у Бугарској - рекао је Заев.

Истовремено софијски лист „24 часа“ најављује могућност да Бугарска ипак одступи и дозволи компромисну условну визу Северној Македонији да отпочне преговоре са ЕУ, уз одређену гаранцију.

Гаранција за Бугарску је да у свако време може да суспендује Северну Македонију у Европском савету, а у „замену“ ће Северна Македонија моћи да отпочне преговое за чланство, наводи се могући компромис који би требало да се утврди током наредне седмице.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)