ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ИНЦКА: Време Високог представника је истекло, подршка Додику од светске силе!

Novosti online

26. 11. 2020. у 22:04

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ИНЦКА: Време Високог представника је истекло, подршка Додику од светске силе!

Фото: Д. Поздеровић

ШТО пре високи представник оде, то боље, да народи у БиХ узму судбину у своје руке, поручио је Петар Иванцов, одлазећи амбасадор Русије у БиХ, гостујући у емисији "Печат".

- Када је Дејтонски споразум био потписан у БиХ је било јако велико неповерење међу народима. И после 25 година БиХ је суверена земља. Високи представник не би смео данас да буде кочница напретка БиХ, јер и у 14 приоритета Брисела не може високи представник бити на путу БиХ у Европску унију. Канцеларије високог представника требала је да буде затворена 2007. године, и о томе је одлучио ПИК, али и 13 година касније још увек је овде - рекао је Иванцов.

Истакао је да два народа у БиХ желе да се затвори канцеларија.

- Мислим да треба размислити о томе. Што раније до тога дође, народи у БиХ ће сами одлучивати о својој судбини - изнио је свој став Иванцов.  

Иванцов после шест година одлази из БиХ, а за сада остаје канцеларија високог представника, као и стране судије у Уставном суду.

- После 2007. године у ПИК-у је доминирао став да функцију високог представника треба да преузме представник ЕУ. Али погледајте шта се дешава, високи представник често покушава да буде и представник Брисела, директно говорећи да треба више да буде Европске уније него Дејтона. За мене је тај став неприхватљив - поручио је Иванвов.

Иванцов је нагласио да он не може говорити у име Европске уније.

- Колико видим и схватам, мислим да је и Бриселу стало да се укине та функција, само питање је када. Надам се што пре -рекао је одлазећи амбасадор Руске Федерације у БиХ.

Он је нагласио да је стратегија Русије у БиХ ишла у два правца.

- Прво и најважније, Русија је гарант Дејтонског споразума и доприноси процецима стабилизације у постконфликтној БиХ. С друге стране то су и наши билатерални односи, имамо развијене политичке, економске, културне и друге везе - рекао је Иванцов.

Иванцов се дотакао и недавног дијалога у Савету безбједности УН, који је организовао руски амабасадор у Њујорку.  

- Мислим да је то била јако добра иницијатива нашег амбасадора у УН. Овај састанак омогућио је да се чују гласови народа. Надам се да као резултат овог догађаја јесте да највиши званичници нису чули само високог представника, већ и представника два народа, као и трећег Бакира Изетбеговића, који није учествовао, али је послао писмо - речи су Иванцова.

Појаснио је и зашто на њему нису учествовали чланови Председништва БиХ.

- Ово је био један неформални састанак. Идеја је да у њему могу присуствовати представници власти једног народа, опозиција, а идеја је била да се чује глас народа водећих политичких партија у БиХ. Наш задатак је мирна и стабилна БиХ. Ако ми полазимо од тога да је улога међународне заједице да доприноси позитивним процесима у БиХ, а не да буде тутор некој од страна. Полазимо од тога да морамо помагати, савјетовати, тражити рјешења, а не да нешто намећемо без пристанка свих. Русија настоји да развије нормалне односе са све четири верске заједнице у БиХ и сматрам да појам "малигни утицај" није дошао из БиХ, већ негде из иностранства, из политичке арене - истакао је Иванцов.

Он се дотакао и оптужби Жељка Комшића, "да подрива мир у БиХ".

- Јасно сам рекао да је то избор народа у БиХ, и да не видим јединствен став да се жели постати део НАТО. Као представник своје земље имам обавезу да износим став. И то није моја одлука, већ народа који живе овде - нагласио је Иванцов.  

За крај Петар Иванцов се дотакао и Републике Српске, где је увек био радо виђен гост, поготово 9. јануара, када се обележава Дан Републике Српске.

- Имам јако добре пријатељске односе, конакте, сарадњу са Републиком Српском. То су историјске везе, да кажем братске између два народа, и захвалан сам људима и руководству Српске на јасној подршци коју пружају Русији и њеном народу - закључио је Иванцов. 

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)