ЗБОГ ПОСЛОДАВАЦА У СЛОВЕНИЈИ: 19 одсто људи ишло на посао са симптомима короне

Танјуг

21. 11. 2020. у 00:57

ЗБОГ ПОСЛОДАВАЦА У СЛОВЕНИЈИ: 19 одсто људи ишло на посао са симптомима короне

Фото ЕПА

СКОРО две трећине Словенаца ишло је прошле недеље на посао, а од њих је 19 одсто имало бар један од симптома корона вируса, показала је анкета агенције за истразивање јавног мнења Валикон.

Према анкети, 10 одсто оних који су ишли на посао, могло је да ради од куће, али им послодавци то нису омогућили.

Студија се бавила моделима понашања на послу као заједнички пројекат званичног сајта за праћење епидемије Цовид-19 Следилник, удружења Млади директори и Валикона, који сматрају да су ти модели кључни за сузбијање епидемије, преноси СТА.

У анкети спроведеној на узорку од 527 испитаника, међу којима су биле 293 запослене особе, већина активно запослених се изјаснила да су током епидемије ишли на посао иако су могли да раде од куће.

Између 9. и 15. новембра скоро две трећине запослених је ишло на посао, а 51 одсто запослених је на радном месту било сваки дан.

Од оних који су ишли на посао, 75 одсто обавља посао који не може да се ради од куће, док је четвртина могла да ради на даљину.

У 10 одсто случајева послодавац није понудио ту могућност, док је 14 одсто испиртаника рекло да су сами одлучили да иду на посао. Око 7 одсто испитаника је пола посла обављало на радном месту, а другу половину од куће, док је 7 одсто већину времена радило на даљину и ишло на посао само у хитним ситуацијама. Према званичној статистици у Словениј је у септембру било запослено 887.200 особа, тако да када би се резултати студије применили на целу популацију, то би значило да је око 142.000 људи прошле недеље ишло на посао иако њихов рад од куће не би пореметио радни процес.

Аутори студије упозоравају да је забрињавајуће то што 10 одсто запослених који су били у контакрту са инфицираном особом или имају симптоме ковида-19 иде на посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)