ГРАЂЕВИНСКИ РАДНИК ПАО, А УМРО ОД КОРОНЕ: Случај из Хрватске привукао велику пажњу

Novosti online

20. 11. 2020. у 19:56

ГРАЂЕВИНСКИ РАДНИК ПАО, А УМРО ОД КОРОНЕ: Случај из Хрватске привукао велику пажњу

Фото: Депоситпхотос

У ВИШЕМЕСЕЧНОЈ дебати о томе умире ли се од корона вируса или са корона вирусом, случај из Хрватске привукао је пажњу стручњака, међу којима такође не постоји потпуна сагласност како треба евидентирати умрле који су заражени вирусом.

На пролеће, током првом таласа корене, код Пореча смртно је страдао 51-годишњи грађевински радник из Албаније. Како је тада било јављено, пао је са три метра висине, а касније је потврђено да је био заражен вирусом корона.

Од чега је заправо умро? Све је упућивало на несрећу па је у првом трену смрт била тако и окарактерисана. А онда је обдукција открила истину.

Пад је био тек последица болести изазване корона вирусом, а радник је, без сумње, умро од ковида 19, наводи Вечерњи лист.

Анализу случаја – без навођења имена, места и других података – објавили су хрватски патолози са Института за форензичку медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу у публикацији Forensic Science International

Сам пад радника колеге нису виделе, али се од њих сазнало да је патио од дијабетеса типа 2, да је пушач, али и да се недељу дана пре смрти жалио на главобољу, умор, температуру, кашаљ, проблеме с плућима и дисањем. Одбио је кад су му предложили да иде код лекара и наставио је да ради.  

Хитна помоћ пронашла га је без знакова живота, с подеротинама на глави, лакту и лицу, а покушаји реанимације нису успели. Обдукција је открила да повреде главе нису могле да узрокују смрт, а да су унутрашњи органи, посебно плућа и јетра, били захваћени и с променама због ранијег здравственог стања, као што је хипертензија, али и променама због корона вируса, што је и коначно довело до смрти.

- Иако аутори овог рада верују да питање методологије бројања смрти заслужује широку академску расправу како би се обезбедила правилна и тачна статистика смртности у пандемији, наш случај није оставио никакве сумње. Сви прикупљени докази су недвосмислено довели до закључка да је ковид 19 одговоран за смртни исход - закључили су аутори анализе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile

20.11.2020. 20:58

Znači li to da su hrvatski patalozi jedni od retkih u svetu koji su uradili obdukciju ili ti autopsiju na umrlom od korone i preživeli? Zar to nije podsticaj da se redovno rade obdukcije. Jer kako je u tekstu navedeno. Radnik je bio potpuno zaražen!!!

bager

20.11.2020. 21:22

Od pada je sigurno umro,polomio se ,koja zastita na radu je bila ,verovatno jako slaba ili nikakva,kao sto je cest slucaj na balkanu a od Covida nije, mnogi zarazeni drugim oboljenjima rade ali smrtno nastradaju kad padnu ili ih nesto zgazi,,da je Covid ne bi mogao ni da radi nije to srcani ili mozdani udar pa odjednom nenadano