МРАЧНО ПРЕДВИЂАЊЕ ЗА ХРВАТСКУ: До пролећа 10.000 до 20.000 мртвих од короне, а то није једини проблем

Novosti online

20. 11. 2020. у 19:41

МРАЧНО ПРЕДВИЂАЊЕ ЗА ХРВАТСКУ: До пролећа 10.000 до 20.000 мртвих од короне, а то није једини проблем

Фото: ХРТ Принтскрин

ЧЛАН хрватског Научног савета Владе, Гордан Лауц, после састанка овог тела је за тамошње медије рекао о чему је било говора на сусрету.

- Научници покушавају да разумеју оно што не разумемо, јер да све разумемо - не би нам била потребна наука. У истраживању се не слажемо око свега, овакви састанци су ту да бисмо једни друге информисали о сазнањима до којих смо дошли и како бисмо укрстили мишљења.

Лауц је истакао и да је разговарано о томе какво је стање у Хрватској, о томе куда земља иде у епидемилошком смилсу, а сложили су се и да стање јесте тешко, мада за то није баш и потребно бити научник, као и да је у целој Европи ситуација лоша.

- Мислим да је Савет једногласно рекао да је ово што је данас направљено са мерама добро. Неки су мислили да је требало да идемо строжије, неки да је требало да идемо блаже… Али, у различитим регијама у земљи стање са епидемијом је различито. Што се тиче идеје да се касни са мерама - питање је што значи каснити с мерама. Нужно је имати оптимум мера, јер неке врло строге можда не би биле баш сврсисходне - рекао је Лауц.

Бројке би брзо могле да наставе да расту

Шта ће се даље догађати незгодно је предвиђати...

- Анализа стања, на пример у Загребу, показује да имамо пуно заражених, али нам број заражених пада. Дневно је то око 600. Међутим, у Словачкој се показало да је број заражених око седам пута већи од оног који се региструје. У Хрватској постоји доста строг сет мера. Ако би људи почели да се понашају као да их нема, бројке би наставиле да расту.

Мртви нису једини проблем у овој пандемији, каже Лауц. 

- Највећи проблем је да ће се толико људи заразити, па онда дође до колапса здравственог система, а тада ћемо имати више мртвих од свега другог, не само од короне. Замислите да имате благу упалу слепог црева, а нема ко да вас лечи. То је колапс који би могао да нам се догоди - каже научник.

Уследила је онда суморна прогноза у случају да се људи не понашају одговорно.

- Ако се пандемија не заустави, до пролећа бисмо могли да имамо десет до двадесет хиљада мртвих. Ми данас имамо 30-50 мртвих дневно, а Словенија и Аустрија су у локдауну и имају веће бројке. Мере нису оно што ће довести до смањења бројки, то може учинити само одговорно понашање - закључио је Лауц.

(Нет.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)