УДАРАЦ ЗА НАТО ПАКТ: Додик одбио предлоге Комшића и Џаферовића, битна победа српског представника

Novosti online

19. 11. 2020. у 21:37

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњој седници усвојена заједничка изјава чланова Председништва БиХ, поводом обележавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, у којој се, између осталог истиче подршка Споразуму и Уставу као његовом саставном делу.

УДАРАЦ ЗА НАТО ПАКТ: Додик одбио предлоге Комшића и Џаферовића, битна победа српског представника

Милорад Додик / Фото Танјуг

Такође, у изјави се позива на мир и поздравља постигнути напредак.

Додик је рекао да је изјава плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон - поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је истакао да су друга два члана Председништва БиХ инсистирала да у заједничкој изјави буде наведена опредељеност за "евроатлантске" интеграције, али да он то није прихватио, инсистирајући искључиво на европским интеграцијама.

- Како они то нису хтели, у изјави нема тог дела за опредељеност за европске интеграције - рекао је он.

Додик ће сутра преузети место предсједавајућег Председништва БиХ, а према ранијим најавама, БиХ би могао посетити високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Додик је истакао да је одбио учешће у церемонији полагања венаца које је предлагао бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Нисам разумио шта значи комеморација у дане Дејтонског споразума. Шта то значи, да неко мисли да је Дејтонски споразум мртав па га треба на тај начин обележити? Дакле, неће доћи до такве церемоније. Ако дође Борељ, састанак ће бити одржан у Председништву - рекао је он.

Додик каже да Борељ не би требало да квалификује догађаје везане за земљу у којој нема консензуса о томе.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)